Snart bildas region Norrbotten

På torsdagen dök frågan om en storregion upp på landstingsfullmäktige i Luleå. "Det här är den snabbaste och hetaste frågan i Sverige just nu", säger landstingsråd Maria Stenberg.

Namnbyte. Norrbottens läns landsting kan snart vara historia. Nu förbereder sig landstingsledningen inför bildandet av region Norrbotten. Regeringen förväntas att ge ett klartecken inom kort.

Namnbyte. Norrbottens läns landsting kan snart vara historia. Nu förbereder sig landstingsledningen inför bildandet av region Norrbotten. Regeringen förväntas att ge ett klartecken inom kort.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-11-19 19:52

Det var under den avslutande interpellationen som det hettade till i talarstolen, när moderaten Mattias Karlsson krävde att få reda på hur mycket förberedelserna i regionfrågan kostat landstinget. Något svar kom aldrig.

– Det är en följetong som pågått i minst tio år. Stora pengar har satsats i utredningar, säger Mattias Karlsson.

Regionbildandet i Norrbotten ser i dagsläget ut att ske i två steg.

Det var i mars 2015 som landstinget lämnade in en ansökan till regeringen om få att bilda region Norrbotten. Förslaget innebär att det regionala utvecklingsansvaret flyttas över från länsstyrelsen från och med den första januari 2017.

Norrbottens landstingspolitiker förbereder sig inför ett förväntat klartecken som kan komma inom kort, kanske redan i nästa vecka.

– Vår ambition är att namnbytet kommer i möjligaste mån att ske inom ramen för befintlig verksamhet och finansiering. Att byta namn till region Norrbotten kommer att innebära nya logotyper och skyltar, uppger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

Parallellt pågår ett utredningsarbete som syftar till att rita om den politiska kartan i Sverige. Utredarnas uppdrag är att ta fram ett förslag med färre län och landsting som ska presenteras för regeringen senast 2017. Förslaget kan bli verklighet redan två år senare.

Moderaten Mattias Karlsson är oroad.

– Jag tycker att det är alarmerande att man överväger att slå ihop de fyra nordligaste landstingen. Jag hoppas att regeringen säger nej, men jag har ändå börjat förstå att den rödgröna regeringen kommer att bifalla förslaget. Det är fyra konkursmässiga landsting som kan slås ihop. Det innebär inte att ekonomin blir bättre eller att sjukvården får ökade resurser.

Han varnar också för att två namnbyten inom loppet av två år kan visa sig bli kostsamt.

Landstingsrådet Maria Stenberg anser att bildandet av region Norrbotten kommer att skapa bättre förutsättningar för en regional utveckling.

Hon betonar att en sammanslagning av de fyra nordligaste landstingen (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland) är en fråga som avgörs på regeringsnivå.

– Jag tror inte på idén om en storregion. Sjukvårdens utmaningar löser man inte genom att slå ihop fyra fattiga "kusiner", varnar Jens Sundström (FP).

Förberedelserna inför regionbildandet pågår samtidigt på fler plan. På torsdagen beslutade fullmäktige att en av nästa års beredningar fokuseras på hur en medborgardialog ska skapas efter en eventuell regionbildning.

Den politiska kartan ritas om

Regeringen gav i somras Indelningskommittén i uppdrag att ta fram ett förslag om en ny regionindelning i Sverige. Arbetet leds av Barbro Holmberg (S) och Kent Johansson (C).

Uppdraget är att rita en ny politisk karta med "väsentligt färre län och landsting". Utredarna har under hösten bland annat träffat länets ledande politiker.

Den 29 februari nästa år ska kommittén lämna in en första delredovisning till regeringen. Det färdiga förslaget ska vara klart senast den 31 augusti 2017, men kan komma tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!