Enligt Svensk handel blir det allt vanligare att svenskar köper julklappar second hand. Konsumenternas intresse för att köpa gamla prylar växer och den svenska second hand-marknaden omsatte 1,3 miljarder under oktober månad.
Norrbottens-Kuriren bestämde sig för att ge sig ut i begagnat-djungeln i jakten på tre julklappar till en familj bestående av en partner, en tonåring på 15 år och ett barn på 9 år. Vi hittade tre julklappar för 200 kronor, men även mycket annat i hyllorna.
Dessutom blev vår shoppingrunda en guide till er läsare.
En märkbar skillnad mot för en "vanlig" butik, förutom att prylarna är begagnade, är att utbudet är unikt och i någon mån rörligt. När du lämnat butiken kan det nästa dag dyka upp ett nytt tänkbart fynd, som inte var där i går. Dessutom finns det oftast bara ett exemplar av prylen du håller i handen framför dig.
Här kommer en snabbguide till de tio butiker som vi besökt:
1.
Butik: Röda korset
Var: Småbåtsgatan 5, Södra hamn
Snabbguide: Stor butik till ytan och förhållandevis generösa öppettider. Här tar besöket nästan en och en halv timme. Det finns alltifrån smycken till sportprylar, och ett stort utrymme med enbart kläder. Porslin och böcker finns i stora mängder, även lampor och andra elektriska prylar. Här och var står lådor med diverse prylar i som kan överraska. Personalen jobbar med olika tema-bord och hyllor för att sälja in prylar och ge dem ett sammanhang. Finns även utvalda delar med exempelvis märkeskläder av lite dyrare sort. Behöver du en ny träningsväska, en ugnsform att använda dagligdags eller kanske en funktionsduglig lampa – så känns den här affären som ett alternativ att kika in på. Hav tålamod och det går att fynda en och annan julklapp här, speciellt om du har möjlighet att återvända fler gånger.
Fyndspaning: Här handlas första julklappen. En signerad Charlotte Kalla-biografi för 40 kronor.
2.
Butik: Samlat
Var: Köpmangatan 40C
Snabbguide: Ett kliv in från Köpmantorget finns en mer välsorterad second hand-butik med främst kläder för dam, herr och barn som sitt primära utbud. Här och var finns några utvalda prylar utställda till försäljning. Butiken flirtar med en vanlig klädbutik till sitt upplägg. Den beskrivs som ett bekvämare alternativ för den som inte är van att handla second hand, tröskeln är lägre, än i en osorterad butik. Röriga fyndlådor lyser med sin frånvaro och de noga utvalda klädesplaggen hänger delvis i färgordning. Det finns chans att fynda en tröja eller slips till honom, men även kläder för damer och barn. Här kan kunden hitta märkeskläder till en inte alltför dyr peng.
Fyndspaning: Här blir det också ett inköp. En vit långärmad tröja av kvalité med svarta prickar och fina knytdetaljer till barnet på nio år fyndas, för 60 kronor.
3.
Butik: Rädda barnen
Var: Repslagargatan 16
Snabbguide: En nätt promenad från Storgatan till Gültzauudden för ett besök nere i Rädda barnens välfyllda butik. Här deklareras av personalen att lokalerna minsann skulle behöva vara större. Och ja, det är prylar från golv till tak, i varje skrymsle. Här kikar gymnasieelever in ibland och letar huvtröjor och jeans för en billigare peng. En låda med biltidningar kanske kan locka den bilintresserade, som inte vill lägga pengar på senaste numret. En kund fyndar adventsstjärna under Kurirens besök. Här kan det hittas barnkläder och barnböcker billigt, men även kläder för vuxna. En blandning av prylar och kvalité. En billig vattenflaska med Region Norrbotten-tryck står inte långt från ett par gamla barnskor som skulle kunna bli väggprydnad på en lantlig gård.
Fyndspaning: Ett par gamla barnskor med potential att bli väggprydnad är ett tänkbart fynd i den här butiken.
4.
Butik: Hållbarhetshuset
Var: Brandgatan 4
Snabbguide: Relativt nybyggda Hållbarhetshuset välkomnar kunden med sin träfasad och väl tilltagna skyltfönster. Liksom Röda korset är det en stor butik till ytan, med högt till tak och mycket prylar. Kuriren provade ta bussen till Risslan, där den här butiken ligger, och klev av på Depåvägen. Resan från Smedjegatan kostade 33 kronor enkel väg. Lägg på en hemresa och bussen kostar nästan lika mycket som själva julklappen som inhandlades. Buss, promenad eller bil – det är ändå värt en resa till den här butiken i jakten på second hand-julklappar. Här finns potential till lite modernare och ändå välbehållna prylar som en kan tänka sig att ge bort. Personalen låser upp ett särskilt skåp med lite dyrare och utvalda prylar. Likaså finns tema-bord med utvalda prylar som står framme under några dagar, för att sedan vara ute till försäljning på lördagarna. Stringhyllor, grammofonspelare, hockeyskridskor, lampor och skor hittas. Spännande ting. Här finns också en avdelning med möbler.
Fyndspaning: Det blir ett inköp i form av ett par hockeyskridskor till tonåringen för 100 kronor. Ett klipp.
5.
Butik: Scandinavian retrodesign
Var: Köpmangatan 30 (vid Floras kulle)
Snabbguide: Två dagar i veckan har butiken öppet. Ljusa väggar och bra belysning i kombination med delvis färgsorterat porslin, såsom exempelvis vaser, får prylarna att framträda och gör det hela till en ganska trevlig shoppingupplevelse. Den som är mer kunnig på design och högaktade namn kan få en intressant stund här inne, då det känns som hyllning till formgivning. För en annan kan känslan bli en kombination av museum och konsthall, väl värt ett besök i sig även om pengar inte spenderas. Välbehållna trender från svunna tider väcker minnen till liv. Snyggt, välsorterat och tydligt prismärkt är det. Prydnader, vaser, kaffekoppar, tallrikar, väggprydnader och en och annan möbel kan hittas här.
Fyndspaning: Djuptallrikar i retrostil skulle bli fina till pastamiddagen.
6.
Butik: Christinas antikaffär
Var: Sandviksgatan 75E
Snabbguide: Kanske en av de mer dolda butikerna för många Luleåbor. Har dock funnits i tre år, och ligger ett stenkast från cykelaffären på Sandviksgatan. Här är de olika rummen uppdelade i tidsepoker och vissa hyllor har också sorterats utifrån vilket land designern kommer ifrån. En upplevelse som sticker ut i Luleås second hand-djungel, lite som att resa långt tillbaka i tiden och här kan det dyka upp udda och oväntade fynd. Det finns prylar som är över hundra år gamla. En sliten pottstol i trä, är något som utmärker sig. Även om butiken är välfylld, är sakerna noga utvalda. En nätt adventsljusstake i jugend-stil är bland det första som möter ögonen men här finns också en charmigt nött kaffekvarn som skulle kunna bli en snygg inredningsdetalj i ett modernt kök.
Fyndspaning: En udda och lite stilistiskt stel brevlåda med texten Till bref och Tidningar i mörkt trä, troligtvis från tider då papperstidningen var en primär nyhetsförmedlare.
7.
Butik: Vestir
Var: Kungsgatan 36
Snabbguide: Vestir öppnade i febaruari i år och betyder ungefär "klä" på spanska. Och det är vad den här butikens utbud handlar om. Det är utvalda damkläder, skor och ytterkläder, även av märkessort. Den som söker sig hit kan också följa butikens liveshopping på Instagram, ett grepp som inte verkar så vanligt förekommande inom second hand-butikerna i Luleå i övrigt. Vestir har dock samarbetat med Samlat-butiken när det gäller liveshopping. Lokalerna har blivit för små och en flytt planeras inom kort till en större lokal ett stenkast bort, på Kungsgatan. Det blir större butiksyta och rejälare skyltfönster. För den klädintresserade kan den här butiken vara ett alternativ, och för den partner som kanske vill överraska med något tjusigt plagg till henne.
Fyndspaning: En mörkblå långärmad kashmirtröja som i princip ser oanvänd ut. Kan värma bra i kylan.
8.
Butik: Antikvariat Samlarshoppen
Var: Lulsundsgatan 8
Snabbguide: Böcker av alla det slag, och en hel del vinylskivor, finns i det här antikvariatet. Även vykort, cd-skivor och kasettband. Om böcker kunde tala skulle det vara ett högt sorl av berättelser mellan dessa hyllor. Historieböcker finns, för den som är intresserad av ämnet. En bokhandel har böcker i sina hyllor under en kort tid innan de försvinner ut för att ersättas av nya verk. I ett antikvariat av det här slaget får böckerna en längre livslängd. Orden får en ny chans att hitta till någon ny, nyfiken läsare. En hylla med kokböcker fångar uppmärksamheten och en bok med rubriken Skogens mat som inleds med en dikt av Maria Wine. "Får jag bjuda på en måltid? Först gryningsblå soppa kokt på violer. Sen, upptinade fotspår efter ett rådjur och en sallad gjord på snödroppshuvuden. Till dessert en månskiva gul som honung och len i smaken som en melon". Förlora dig i historierna och upplevelserna, och ett fynd är nog oundvikligt efter en stund här inne. Butiken har begränsade öppettider, då den till stora delar består av e-handel.
Fyndspaning: Kokboken Skogens mat av Gert Klötzke och Karsten Thurfjell – en resa i litteraturens landskap. Med recept som harfilé, stekt gädda och viltfärsbiff.
9.
Butik: Annikas Veckotorg
Var: Kapellgränd 3, Örnäset
Snabbguide: Upplägget i den här butiken som varit igång sedan 2022 är att personer delvis får använda bord inne i butiken, några veckor åt gången. Därför kan utbudet variera ganska mycket. Här finns en bredd av prylar och kunder hittar hit även från andra orter, och utanför länet. När Kuriren är förbi finns det gott om leksaker för barn; dockhus, docksängar och pussel exempelvis. Och även ett stort utbud av julprydnader. Virkade runda dukar av mindre modell är populära igen och här finns det sådana att fynda.
Fyndspaning: Virkad vit duk som kan bli ett lite romantisk inslag i något trist hörn av hemmet.
10.
Butik: Mobergs smyckestenar
Var: Kronan H3, längst bort på parkeringen nere i en källarlokal
Snabbguide: Sist men inte minst blir det en tur till Kronan där det enligt utsago ska finnas både vinyler och kristaller till försäljning. Det stämmer bra, och butiken har även second hand-prylar. Den stora försäljningen är LP-skivor. På hyllorna finns ett smörgåsbord av stenar och kristaller. En del stenar är plockade i Luleå, eller området omkring. Stenar kan användas som prydnader och en del av de är även omgjorda till smycken av olika slag. Butiken har flera skrymslen och vrår och en del loppisfynd kan göras, beroende på vad man är ute efter. En spaning är att den här butiken har en trevlig inramning av entrén exteriört med tända ljuslyktor och vimplar som välkomnar. Något för andra second hand-butiker att inspireras av?
Fyndspaning: En handgjord kökssoffa att ställa i ett lekrum för barn, där kan dockor och gosedjur ta plats.
Fotnot: Observera att prylarna som finns med i det här reportaget kan vara borta ur sortimentet när den här texten publiceras. Har du ett tips på en butik, som du tycker ska vara med? Mejla jessica.rosengren@kuriren.com.