Krögaren förklarar de gamla räkorna – följde med i kylen

Krögaren hävdar att La Villa inte hade öppnat för matgäster.
Miljöinspektören har en annan uppfattning.
– Mat fanns och personalen berättade att de hade haft öppet lite då och då, säger Elisabeth Persson.

Kommunens miljökontor tipsades av en annan myndighet att restaurang La Villa hade öppnat och gjorde inspektion. 
Lokalerna var smutsiga och kylen innehöll räkor där bäst före datum gått ut för mer än en månad sedan.

Kommunens miljökontor tipsades av en annan myndighet att restaurang La Villa hade öppnat och gjorde inspektion. Lokalerna var smutsiga och kylen innehöll räkor där bäst före datum gått ut för mer än en månad sedan.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2025-02-04 20:30

Den 23 januari gjorde miljökontoret en oanmäld inspektion på La Villa på Köpmangatan och noterade flera brister. Krögaren Sajid Mahmood Farhan Darwich hävdar att restaurangen inte hade öppnat för matgäster vid tillfället.

– På grund av sjukdom så har vi inte startat företaget och då fortsatte gamla ägaren att styra företaget till typ nyårsdagen. Efter det här var vi och arbetade i restaurangen, vi bygger om, försöker städa och ta in maskiner, säger Sajid Mahmood Farhan Darwich som tog över La Villa i mars 2024. 

Han hävdar att en person höll på att städa i lokalen när kommunens miljöinspektör kom. Personal från Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsmiljöverket har också kontrollerat restaurangen. 

– De har knackat på dörren då restaurangen var stängd. Vi har inte jobbat på grund av sjukdomar, vi har varit registrerade för F-skatt och moms, vi har inte sålt några varor. Det var en person som städade och tittade till restaurangen när kommunen kom, säger Sajid Mahmood Farhan Darwich. 

Miljökontoret noterade flera brister vid inspektionen den 23 januari: lokalerna var smutsiga, det var för varmt i kylen - 11,9 grader och för kallt i diskmaskinen för att rengöringen skulle vara effektiv.

I kylen förvarades räkor där bäst-före datum passerats för mer än en månad sedan och en burk spraygrädde med mögel runt munstycket. 

– Kylen var inköpt från en restaurang som gått i konkurs, när flyttfirman kom med den så var det sådana grejor med i den, säger Sajid Mahmood Farhan Darwich 

Avdelning miljö och bygg har väntat på att den nye ägaren skulle höra av sig och tala om att han öppnat restaurangen, eftersom byte av ansvarig registrerades i mars 2024. För att få starta eller ta över en livsmedelsverksamhet måste man registrera sig hos avdelning miljö och bygg på Luleå kommun. Efter två veckor får man i regel öppna och efter det brukar avdelning miljö och bygg göra ett kontrollbesök. 

– De har sagt att de inte öppnat ännu, men att de skulle höra av sig. Det har varit släckt och låst i lokalen, vi fick meddelande från en annan myndighet att de hade öppnat. Det var därför vi gick dit, säger Elisabeth Persson. 

Flera personer fanns i lokalen.

– Mat fanns och personalen berättade att de hade haft öppet lite då och då. Som vi uppfattade det var verksamheten igång, säger Elisabeth Persson.

När kommunens miljöinspektörer gjorde ett uppföljande besök den 27 januari hade bristerna rättats till. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!