Smuts och dålig ordning

En restaurang på universitetsområdet måste hygienutbilda personalen. Orsaken är att varken rengöring av lokalerna eller en korrekt livsmedelshantering upprätthålls mellan miljökontorets inspektioner. Syftet är att ge en inblick i faror som kan uppstå vid brister.

LULEÅ2008-10-29 06:00
I början av maj i år genomförde två av miljökontorets inspektörer en rutinkontroll av Mike’s Restaurang, Porsön. Restaurangen fick underkänt då det bland annat var mycket brister i rengöringen samt att livsmedel förvarades olämpligt. I miljökontorets kontrollrapport listades allvarliga avvikelser som att smuts som inte kunde hänvisas till pågående produktion fanns på ett flertal ställen och att flytande tvål saknades på personaltoaletten. Såg bättre ut
Kommunens miljöinspektör Katja Fredriksson berättar att restaurangen fick en vecka på sig att åtgärda anmärkningarna.- Vid uppföljningsbesöket såg det betydligt bättre ut, säger hon.Med anledning av studenternas sommarlov höll restaurangen stängt ett par månader, i september gjorde miljökontoret ytterligare en inspektion. - Tyvärr så hade det sjangserat igen, det var dålig ordning och rengöringen var bristfällig. Råvaror och färdiga produkter förvarades tillsammans, vilket medför hygieniska risker, säger Katja Fredriksson.Underkänd igen
Restaurangen blev åter underkänd och i kontrollrappporten listades allvarliga avvikelser så som att tvål inte användes vid handtvätt. Även andra avvikelser förekom, bland annat förvarades stekt köttfärs i vanlig butikskasse samt att privata kläder användes vid arbete i kök. Pizzakylen där det bland annat förvarades skinka höll 11,4 grader Celsius trots att kylens digitala termometer visade 3 grader Celsius.Då bristerna var så allvarliga ur livsmedelssäkerhetssynpunkt uppmanades restaurangägaren att stänga efter lunch för att städa och rensa upp. Nästa dag genomfördes en uppföljande inspektion.- Då var det åter mycket bättre. Men då rengöring och ordning fallerat vid två tillfällen fick restaurangägaren ett föreläggande om att hygienutbilda all personal så att de får en inblick i de faror som kan uppstå vid dålig rengöring och då olika typer av livsmedel inte separeras.Ny inspektion väntar
Till grund för föreläggandet låg också att restaurangen vid två tillfällen under 2007 fått avvikelser på rengöring och hantering av livsmedel utan att vidta bestående åtgärder trots flertalet uppmaningar.Då restaurangen även vid den senaste inspektionen blev underkänd ska ännu en ske under hösten, samt att miljökontoret följer upp att personalen utbildats.Mike’s Restaurang med Erik (vill inte figurera med efternamn) som sköter restaurangen säger att de jobbar aktivt för att uppnå miljökraven.- Vi tycker att vi haft problem med miljökontorets inspektörer då det är olika inspektörer som kommer hit. Ibland fokuserar de på olika områden, anmärkningarna blir inte konsevkenta och ett fel kan passera obemärkt för att påpekas vid nästa inspektion, vilket blir ohanterligt för oss. Vi åtgärdar alltid alla anmärkningar allteftersom de uppmärksammas.Tilläggas bör att samma inspektör gjort de fyra senaste inspektionerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om