Larmcentralerna i Luleå och Östersund tar årligen emot 700 personer som larmar via sms. Funktionen är till för människor med funktionshinder som talsvårigheter, hörselproblem, eller de som är oförmögna att i stunden kommunicera via tal. Vet man att man kommer genomgå en halsoperation eller liknande går det att i förväg registrera sig för tjänsten.
Att läsa av situationen kan ofta vara svårare än ett vanligt telefonsamtal.
– När någon söker hjälp via SMS112 kommunicerar vi med personen via sms. Det är en utmaning att förstå vad det är för behov av hjälp som behövs utifrån text till skillnad från ett vanligt 112 samtal där du till exempel kan höra en persons andning eller att en brandvarnare ljuder, säger Daniel Lundin vid larmcentralen i Luleå.
Arbetsmetoden är dock densamma.
– Det är ett vanligt vanlig chattfönster där vi ställer frågorna precis på samma sätt. Vad som har vänt, var de befinner sig, och så vidare. Det är ingen skillnad, det är bara att det går via textform, säger han.
Majoriteten av samtalen från funktionshindrade rings av någon i personens närhet. Men en sådan här tjänst gör det möjligt för dem att själva larma.
– Men är man är själv när det händer något ska det vara en självklarhet att ha möjlighet att kontakta oss, säger han.
Har man en funktionsvariation som innebär dövhet, tal- eller hörselskada kan man registrera sin mobiltelefon för tjänsten SMS112, via SOS Alarms hemsida. Där finns också möjlighet att larma nödnumret 112 via texttelefon. Tjänsterna är tillgängliga dygnet runt, året om.