Smittskyddsläkaren: "Kan inte utesluta kräksjuka"

Det kan vara andra smittämnen än bakterier i maten som orsakade massutbrottet av magsjuka i PRO Råneå. Det uppger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

"Smittor tar ibland oväntade vägar", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

"Smittor tar ibland oväntade vägar", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-09-14 06:00

Anders Nystedt har inte kunnat ta del av några provresultat från personer som har sökt läkarvård efter magsjukeutbrottet efter bussresan. 

Därmed går det inte att spåra någon säker smittkälla, enligt honom. Även om den person från gruppen av resenärer som han har varit i kontakt med har uppgett att gruppen blivit matförgiftad av bakterier kan andra smittkällor inte uteslutas. 

– Med tanke på genomslaget, 32 stycken blev sjuka, då kan det röra sig om två olika saker. Antingen har de drabbats av matförgiftning, eller vinterkräksjuka. Det här inträffade under en tid i nära anslutning till utbrottet av magsjuka i Kebnekaise. Smittor tar ibland oväntade vägar, säger Anders Nystedt och tillägger att han aldrig fick möjlighet att fråga drabbade om de träffat någon som besökt Kebnekaise. 

– Den person jag pratade med var väldigt nöjd med hur restaurangen hade handlagt ärendet. Eftersom alla blev friska så såg jag inte någon anledning att gå vidare med det här heller. 

Tolv dagar med symtom låter enligt Anders Nystedt ganska länge, men det är inte ovanligt att en infektion övergår i magkatarr, som också ger symtom. Även om det kan få svårare följder när äldre människor drabbas är det ovanligt att bli allvarligt sjuk i samband med matförgiftning eller vinterkräksjuka, menar han. 

– Det kan behövas behandling med dropp för att få i sig vatten och salter, säger smittskyddsläkaren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!