Vore det val till riksdagen i dag skulle inte minst Centerpartiet och Kristdemokraterna ligga nära till för att hamna utanför, om vi får tro opinionsmätningar.
Det som spökar är fyraprocentsspärren, som reglerar vilka partier som hamnar utanför Riksdagen.
I en statlig utredning talas om en liknande spärr i kommunval. Kring tre procent handlar det om.
Odemokratiskt
Möjligen ger det effekter i Luleås kommunfullmäktige, som nu innehåller nio partier.
- Förslaget gör det svårt för små partier, säger Jonas Brännberg, Rättvisepartiet.
- Det är illa om det drabbar demokratin i kommunerna, jag håller med Jonas där, säger Erland Nilsson, Landsbygdspartiet oberoende.
Kommunalrådet Karl Petersen, Socialdemokraterna, anser att förslaget inte skiljer sig mycket från den utslagning som redan sker. Nu krävs en viss mängd röster för att få ett mandat i kommunfullmäktige.
Nyordningen, om så blir, kan gälla från valet 2018.
Näpsar ankan
Kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå hade i går mer av valfrågor att tycka till om.
Det kan bli slut med påhittade partier i valrörelsen.
Det kan bli svårare att falskeligen anmäla någon som partikandidat.
Allt enligt ytterligare förslag som statsmakten vill ha synpunkter på.
Bra förslag, anser Karl Petersen.
Visa styrelsen
- I dag kan du ta en blanksedel och skriva Kalle Anka-partiet och då registreras det. Du kan också skriva vilket personnamn som helst. Det blir olyckligt för dig som blir invald. Man kan avsäga sig men det är inte roligt att förknippas med ett parti du inte tilltalas av, säger han.
Kommunstyrelsens arbetsutskott instämmer i förslaget att det behövs en obligatorisk föranmälan för att delta i mandatfördelningen. Däremot vill arbetsutskottet att anmälan ska lämnas tidigare än föreslaget för att stämma med förtidsröstningen.
Vidare vill arbetsutskottet gå längre än förslaget i kraven på att partierna ska visa korten innan valet. Luleåpolitikerna efterlyser krav på inlämnade stadgar och vilka som sitter i styrelsen.