Smakfull 60-åring
I dag har en god 60-åring med rykte över hela länet födelsedag. Några problem med att förse gästerna med kalasfika lär födelsedagsbarnet i Rutvik inte ha. För om det är något som 60-åringen, Café Bygård och dess ägare Bertil och Eva Klockare, kan så är det godsaker.
För Café Bygård i Rutvik har funnits längre än så, dock i annan regi. I dag firas det att det är på dagen 60 år sedan bagaren Gunnar och hustrun Adela Klockare blev kaféägare.
- När mina föräldrar kom hit och skulle ta över så tog den tidigare ägarinnan bara med sig kassan och lämnade resten. Det var int? svårare än så att ta över på den tiden. Det var som att kunderna satt kvar, skrattar Bertil Klockare som sedan 18 år tillbaka driver kaféet tillsammans med hustrun Eva.
Långa dagar
På Gunnar och Adelas tid hade Café Bygård öppet till klockan 22.00 sju dagar i veckan. Så här 60 år senare är förhållandena lite annorlunda. Om än fortfarande bara lite.
Klockares har öppet till 18.00 på vardagar, 15.00 på lördagar och söndagar stängt. Det blir långa dagar för dem båda och framför allt många dagar på ett år.
- Ja, när man har passerat 55+ så börjar det kännas lite. De långa dagarna kostar på till slut, säger Bertil Klockare.
En vanlig arbetsdag kliver han upp klockan fyra på morgonen och går ned till bageriet. Medan degarna han gjort iordning jäser passar han på att äta frukost. Och vid sjutiden blir det fika, kaffe och ett nygräddat wienerbröd. Tidiga morgnar betyder tidiga kvällar och det har givetvis sina nackdelar. Särskilt, om man som Bertil, är sportintresserad.
- Det stora problemet är att man bara hinner se första halvleken när de visar fotboll på Canal plus. Vid tiotiden är det dags att sova, säger Bertil och skrattar högt.
Inte mycket tid över
Han gör det mycket, skrattar. Även om jobbet ger sig till känna i kroppen och det inte blir mycket tid över till privatlivet så är han glad.
- Nog saknar man att kunna vara ledig lördagar och söndagar. Det vore skönt att få en normal helg. Men vi har alltid tre till fyra veckors semester under sommaren. För att få lugn och ro så stänger vi ned helt och hållet. Skulle vi ha en sommarvikarie och något händer, ja då blir det ju ändå vi som får rycka in. Därför har vi stängt, säger Bertil.
Samtidigt säger han att det inte går att räkna arbetstimmar, då skulle man bli tokig.
Fikasugen
- Det här är en livsstil och man måste vara beredd att satsa om man ska ha ett litet kafé.
Den ständiga frågan för en utomstående är ju hur pass fikasugen man kan vara efter 18 år som kaféägare. Kan man någonsin känna ett sug efter en bakelse eller en kaka?
- Oh ja! Det är ingen konst det, säger Eva Klockare med glimten i ögat.
Inget bak hemma
Men bakning på det privata planet blir det sällan. Eva brukar baka en julkaka inför julen, men i år har hon inte hunnit än. Men för Bertil är det däremot tvärstopp på den fronten.
- Jag skulle aldrig kunna tänka mig att baka hemma. Det är faktiskt en helt omöjlig tanke (skratt).
Hur länge Klockares har tänkt driva sitt kafé vidare har de inget svar på.
- Det är den svåra frågan. Vi är 56 och 54 år och vi vet inte. Vi brukar säga att vi tar ett år i taget. Det är väl ett typiskt sportsvar, "vi tar en match i taget". Vi har ju tre barn och fem barnbarn... men de ska inte ta över. Man kan inte begära av sina barn att de ska gå från en 40 timmars arbetsvecka till 70 timmar. Det finns mer än jobb i livet, säger Bertil Klockare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!