Småföretagarna tror på framtiden
Optimismen bland norrbottniska småföretag är påtaglig i den senaste Småföretagarbarometern som presenterades på torsdagen. - Hela 38 procent av de norrbottniska företagen har nyanställt under 2007, det är vi värst i landet på, säger Pether Nordblad, regionchef för Företagarna.
Barometern, som produceras av Företagarna och Swedbank, har gjorts sedan 1994 och Norrbottens småföretagares framtidstro har legat över riksgenomsnittet sedan 2001.
Det är överlag positiva siffror som presenteras och konstigt vore det väl annars eftersom konjunkturen är så god. Det som är lite överraskande är väl snarare att konjunkturen är starkare i Norrbotten än i riket som helhet.
Positiv trend
När det gäller sysselsättningen är situationen också mycket bra. Visserligen har 9 procent av företagarna minskat antalet anställda men 38 procent har anställt fler. Den positiva trenden väntas också fortsätta de kommande åren.
Beställningarna fortsätter att rulla in hos länets företag. Av de tillfrågade har 64 procent en ökad beställningstakt mendan bara två procent upplever det motsatta. Utvecklingen ligger klart över riksgenomsnittet.
Även lönsamheten hos småföretagen i Norrbotten ökar. Nästan hälften (49 procent) rapporterar förbättrad lönsamhet. Däremot sjuker resursutnyttjandet. I dag är det 57 procent av företagen som till fullo utnyttjar sin kapacitet medan siffran var 67 procent för ett halvår sedan.
Flera hinder
När det gäller möjligheterna att växa ser 69 procent av småföretagen i Norrbotten positivt på utvecklingen, en något lägre andel än vid förra mättillfället.
Företagarna har också fått berätta vilka hinder de ser för en framtida tillväxt.
- De viktigaste tillväxthindren är bristen på arbetskraft, arbetsrätten och företagens ovilja att växa, berättar Nordblad.
Fel kompetens
Den stora generationsväxlingen när 40-talisterna går i pension de närmaste åren gäller både företagare och löntagare.
- Företagarna vill inte växa för att de vet att de kommer att gå i pension snart och många har ingen som vill ta över företagen. Vi behöver helt enkelt nya hungriga entreprenörer, menar Nordblad.
Nu finns det ju ganska många arbetslösa människor i Norrbotten men småföretagen är ändå oroliga när det gäller framtida tillväxt.
- De arbetslösa har inte rätt kompetens, den kompetens som efterfrågas, säger Nordblad.
Han säger också att företagen upplever arbetsrätten som ett hinder men att den känslan är mindre uttalad i Norrbotten än i övriga landet.
- Trots det är småföretagarna rädda för att anställa. De vill ha möjlighet till längre provanställningar. I dag är det 6 månader som gäller men många länder har 12 månaders provanställningar.
Pether Nordblad menar också att generationsväxlingarna i företagen och utflyttningen är stora hot mot företagandet i Norrbotten.
- Vi måste försöka få de utflyttade att komma tillbaka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!