Små medel kan göra stor skillnad

Det är viktigt att maten till de äldre är nyttig, men lika viktig är matsituationen och att man tar hänsyn till individens önskelmål och smak. Det säger Linda Martinsson, en prisad kostchef från Göteborg, på besök i Luleå för att inspirera i det förändringsarbete som pågår.

ENGAGERAD TRIO. Margareta Galming, kostchef i Luleå, Linda Martinsson, kostchef Tre Stiftelser i Göteborg och Siv Eliasson Kurkinen, dietist i Luleå, delar intresset för att förbättra måltidssituationen för de äldre.

ENGAGERAD TRIO. Margareta Galming, kostchef i Luleå, Linda Martinsson, kostchef Tre Stiftelser i Göteborg och Siv Eliasson Kurkinen, dietist i Luleå, delar intresset för att förbättra måltidssituationen för de äldre.

Foto: Armi Rouso

LULEÅ2008-11-20 06:00
I Luleå kommun pågår projektet Kost & Nutrition där man ska förbättra måltidssitutionen för de äldre i de särskilda boendena. En dietist har kopplats in för att göra individuella nutritionsbehandlingar, det görs läkemedelsgenomgångar och till och med arbetsterapeuter är inkopplade för att gå igenom den enskildes behov av äthjälpmedel, sittställning, ljus med mera.För att inspirera vårdpersonal och andra berörda att verkligen tänka på att göra matsituationen trevlig både vad gäller själva miljön, att få bort storkökskänslan och införa en mer hemlik känsla, har socialförvaltningen anlitat Linda Martinsson, kostchef från Göteborg som berättar av egen erfarenhet hur man, med små medel kan göra stor skillnad för de gamla. För att själv lära sig anlitade hon bland annat personal från en finkrog för att få tips om hur maten ska smaka bättre både för öga och gom.Gamla ska få unna sig
Enligt henne är maten nämligen är så mycket mer än det som finns på fatet. Genom att fråga hur gamla Anna vill ha sin frukost, sitt eftermiddagskaffe, genom att ta sig tid att berätta om de olika rätterna och utgå ifrån det som den gamle och sjuke kan äta och inte allt vad han inte kan äta, blir maten och matsituationen just den givande delen av dagen som den ska vara.Hon slår fast att även om det är viktigt att gamla äter nyttigt så ska vi inte försöka uppfostra de äldre att äta våra moderna rätter. Även om vi kan tycka att det inte är så nyttigt med till exempel grädde ska vi unna de gamla det. Det är värre om de inte äter för att det inte smakar bra. Stimulerande
Linda Martinsson konstaterar också att det inte är lyckat att samma storkök lagar samma mat till både skola och ålderdomshem.- Däremot kan man ha samma mat till dagis och till de äldre. Det vore bäst om vi hade dagis och ålderdomshem intill varandra. Det skulle vara stimulerande för de gamla och bra för barnen, säger Linda Martinsson. För sitt engagerade arbete för de äldres mat har hon fått en rad priser. Hon har också skrivit boken Smaker vi minns, som innehåller recept, dukningar och andra tips för en trevligare matsituation på våra särskilda boenden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om