Slutövning för vårdspecialister

Hög nivå på den medicinska kompetensen i ambulans är en självklarhet. I dag utbildas många ambulanssjuksköterskor också vidare på en ettårig specialutbildning varav en återfinns på universitetet i Luleå.
I dagarna utexamineras därifrån 15 elever och i går gjorde de sin stora slutövning med skarpt läge.

LULEÅ2007-06-01 06:00
För några år sedan kom kravet att minst en av de två i en utryckande ambulans ska ha sjuksköterskeutbildning. Nu finns också sedan några år tillbaka en specialutbildning där ambulanssjuksköterskor under ett år spetsar sin kompetens. Utbildningen är ännu så länge frivillig men i framtiden kommer, som det ser ut, alla som ska arbeta i denna sjukvårdsform att gå utbildningen.

Egna beslut
- Femton platser har vi haft under innevarande utbildning och vi har haft dubbelt, ja kanske tredubbelt, med sökande så det är en populär utbildning säger ansvariga för utbildningen på universitetet i Luleå, Ulla Jarlbring.
Specialutbildningen ger ambulanssjuksköterskan möjligheter att vid insatser i högre grad fatta egna beslut om vårdinsatsen och lära sig en bra metodik.
Under kommande höst dras antalet elevplatser ned till tio på grund av att man satsar på en vetenskaplig fördjupning i utbildningen.
- Vi har sökande från hela landet till den här utbildningen och de elever som nu går ut kommer också från hela landet säger Ulla Jarlbring. Endast tre kommer från Norrbotten.

Distans
Eleverna som alla är verksamma som ambulanspersonal har under året träffats vid cirka fyra tillfällen och i övrigt läst kursen på 40 poäng på distans via dator. I torsdags var det dags för en slutövning ute på brandövningsfältet. Här fick de femton eleverna tillsammans med sjukvårdsdetaljen på F 21, samt räddningstjänsten testa sina kunskaper i en fingerad trafikolycka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om