Slutar när det går som bäst

Sven går när det går strålande för byggandet i länet och Thomas kommer till mitt i byggyran. I fredags var det Sven Reinholdts sista dag som platsansvarig vid Fas­tighetsägarföreningen Norr i Luleå. Efter tolv år kliver han av då bygg- och fastighetsmarknaden i länet går som tåget.

LULEÅ2006-05-22 06:00
- Det är då man ska gå, det är helt fantastiskt vilken positiv utveckling som skett på många håll, säger Reinholdt som lämnar manteln till Thomas Mariedahl, före detta chef på Bodentravet och renhållningsbolaget Sellbergs.
Sven Reinholdt, som nyligen fyllde 60, bestämde sig för att pensionera sig efter tolv år på sin post hos fastighetsägarna. En karriär där han i starten fick vara med om bygg- och bankkrisen i början på 1990-talet och nu slutar mitt en framgångssaga, i varje fall för orter som Luleå och Haparanda.

Eloge till Petersen
- Det är helt fantastiskt och man upplever ju att det finns en helt annan framtidstro nu i Luleå och länet. När det gäller Luleå måste jag ge kommunalrådet Karl Petersen en eloge. Det är hans förtjänst detta. Innan han kom in i bilden fanns det ju ingen översiktsplan för utveckling av Luleå. Det fanns däremot en stor frustration. För mig betyder lyftkranar utveckling, säger Reinholdt och ler. Han vill också lyfta fram Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht som av många andra kommunföreträdare ses som ett föredöme och en inspirationskälla.
Reinholdt kom in i föreningen med gedigna byggerfarenheter och hade själv fastigheter i sin ägo. Men nu får medlemmarna bekanta sig med hans efterträdare Thomas Mariedahl, och fastigheterna, de är så gott som avyttrade.

Fri
- Nu är man fri, säger han men berättar att han trivts mycket med sitt jobb som han funnit intressant och meningsfullt. Att föreningen spelar en viktig roll både för de stora fastighets­ägarna, som mest vill att man ska driva viktiga frågor, och de små som behöver mera praktisk/juridisk support, är han viss om. Att skapa goda kontakter och förhandla med ödmjukhet har varit hans ledstjärna.
För framtiden hoppas han att det ska bli möjligt att bygga hyresbostäder för unga, ensamstående, för folk som inte har så mycket pengar i börsen. Dessa är lite glömda, tycker han.
- Det är ju också så orimligt dyrt att bygga, i dag beskattas byggandet lika högt som starkspriten, 65 procent! Det är ett nationellt problem, säger Reinholdt.

Mentor
Nu ska han under några veckor vara mentor för nytillträdde 44-årige Thomas Mariedahl som närmast kommer från egen konsultverksamhet inom miljöområdet med exempelvis certifieringar. Han har precis varit iväg och hälsat på i föreningens lokalföreningar ute i länet tillsammans med Sven Reinholdt
- Som Sven säger så är goda kontakter viktigt,även för mig, säger Thomas Mariedahl som för många är en känd speakerröst på utsändningar från Bodentravet, men även i andra idrottssammanhang. Nu har han bollen i Fastighetsägarföreningen Norr i Luleå och länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om