Slut med hemrullade köttbullar

Hygienregler stoppar hemrullade köttbullar på förskolorna. Hembakt matbröd följer samma spår, alternativt kan färdig deg köpas in. - Rena rama svamlet, konstaterar Karin Björk, Fenix förskola.

GODAST. "Rena rama svamlet. Att få hemlagad mat är det godaste man kan tänka sig", säger förskollärare på Fenix förskola, Karin Björk.Foto: ANDREAS WÄLITALO

GODAST. "Rena rama svamlet. Att få hemlagad mat är det godaste man kan tänka sig", säger förskollärare på Fenix förskola, Karin Björk.Foto: ANDREAS WÄLITALO

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2008-11-04 06:00
Enligt livsmedelslagen är det inte längre lämpligt att förskolor rullar/tillverkar sina egna köttbullar och färsbiffar. Kommunens kostekonom, Ulrika Rutqvist förklarar att det har rumstemperaturen att göra.- När allt mellan 20-100 portioner ska tillverkas går det inte att hålla en temperatur på plus fyra grader. Och när den stiger ökar bakterietillväxten, säger hon.Rekommendation
Visserligen så steks både köttbullarna och biffarna, men en kärntemperatur på minst 72 grader måste garanteras.- Vi säger inte att förskolorna inte får rulla sina egna köttbullar, men vi rekommenderar dem att inte göra det, vi följer livsmedelslagen. Det är upp till vardera rektor att ta beslutet, säger Ulrika Rutqvist. Hon tillägger att på vissa förskolor är hemrullade köttbullar också en resursfråga.Bakar varje morgon
Hembakt bröd till soppa är populärt på förskolorna, en del bakar sitt egna matbröd varje morgon. Att rekommendationen nu är att det upphör beror på glutenintolleranta barn och dem med mjölallergi.- Har köken tid är det okej att göra det i slutet av dagen, alternativet är att färdig deg köps in eller att rengöring sker innan ett nytt moment påbörjas.Personalen på Fenix förskola med 17 inskrivna barn gillar inte de nya reglerna. Förskolan har alltid bakat sitt eget bröd och rullat egna köttbullar vilket de också tänker fortsätta att göra. Att baka med barnen är en pedagogisk aktivitet.- Vi är en liten enhet och här ska vara lite som hemma. Det måste vara mer hälsosamt att äta det som lagas på plats. Dessutom steks köttbullarna, säger förskollärararen Karin Björk.Mer halvfabrikat
Kocken på Munkebergs förskola, Jimmy Ahlbäck, både rullar köttbullar och bakar bröd till förskolans fem avdelningar. - Vi kör på än så länge, men en del saker måste tas bort, bakningen är de tydligen stenhårda på. Jag misstänker att det blir färdigbakat och mycket mer halvfabrikat, säger han och tillägger att kommunen överhuvudtaget gör det svårt för små kök att ha bra mat genom sina besparingar.- Jag vill inte göra det, jag har sagt att jag slutar. Det gäller även om vi skulle bli ett mottagningskök. - Personligen så tycker jag inte om halvfabrikat, man ska inte ge småbarn processad mat, det är inte lika hälsosamt. Barn ska få en bra start och lära sig att äta hemlagad och varierad mat, säger Jimmy Ahlbäck bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!