Slöjdinspiratörer på festival
Om slöjd och hantverk är som godsaker så är helgens slöjd och hantverksmarknad på minoritetskulturfestivalen i Luleå ett smörgåsbord.
-Ja i dessa tider med miljötänket, hållbarhet och återvinning. Och många människor inspireras av slöjdandet, man inte bara köper det fina som görs, man vill göra själv, säger Åhn. -Det är många unga som stickar och virkar i dag och på Formex-mässan tidigare hade man inspirerats av gamla korsstygnsbroderier, säger Maud Åhn. - Bakom Slöjd och hantverksmarknaden som pågår hela helgen står också Sameslöjdsstiftelsen,Tornedalens folkhögskola och Samernas Utbildningscentrum. En av de som satsar på slöjdandet för framtiden är sameslöjdaren Cecilia Stenvall. -Jag kommer från Malå men har utbildat mig i Jokkmokk som har den sorts utbildning jag sökt. Jag har alltid velat bli slöjdare berättar Cecilia som är 22 år och är på väg att förverkliga drömmen om att bli egen företagare. -Jag tror att man kan leva på detta men det gäller att skapa sig ett namn, säger hon. Att få vara med på en utställning med andra slöjdare är stimulerande säger denna unga sameslöjdare som tycker att det går bra att vidareutveckla och förnya den samiska slöjdkonsten.I Soppero finns silversmeden Torild Labba som i 20 års tid skapat smycken-bland annat praktfulla broscher till den samiska folkdräkten. Många unga
-Jag är ensamföretagare så att få vara här och med så många unga slöjdare är jätteroligt, säger Torild som hade med sig en arvtagare i slöjdandet dotterdottern Ida Persson 13 år från Kalix. Slöjdmässan är inrymd i Kulturens hus och en del av Minoritetsfestivalen Liet Lavlut som pågår under denna helg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!