I februari riktade IVO skarp kritik mot Luleå kommun. Kritiken gällde bemanningen på Fyrens korttidsboende, som enligt IVO var för låg. De som vistas på Fyren är människor med demenssjukdom och kravet var att bemanningen skulle vara tillräckligt hög för att personalen skulle kunna hjälpa de boende utan väntetid på nätterna. I slutet av september beslutade IVO om att kommunen skulle betala en miljon kronor i vite om bemanningen inte åtgärdades. I beslutet stod det att det förekommer ett "allvarligt missförhållande" vid Fyrens korttidsboende, något som gjorde att de som befinner sig där inte kan garanteras det stöd som de har rätt till.
På måndagen meddelade socialförvaltningen att kommunens åtgärder hade godkänts av IVO:s gällande bemanningen. Kommunen har även gjort andra förändringar. Personalen roterar inte längre runt på avdelningarna, istället har de anställda fasta placeringar för att få bättre kunskap om de boende. Dessutom hålls gemensamma arbetsplatsträffar och träffar mellan enhetschef och nattpersonal, för att nämna några exempel på åtgärder. Från socialförvaltningens sida ansåg man egentligen inte att det behövdes sex personer på Fyren nattetid.
– Nej, vi ansåg att det fungerade bra med de åtgärder vi hade vidtagit tidigare, säger områdeschef Monica Forsberg.
Innan hotet om vite kom arbetade fem personer natt på Fyren, en per avdelning och en extra. Nu har ytterligare en tjänst lagts till nattetid.
Är ni nöjda med hur det blev?– Ja, vi har tillmötesgått IVO:s krav och det känns bra.