Slipp sommarplågorna

Njut, bada mycket och stressa av. Det är distriktsläkaren Jörgen Harilas bästa tips för att få en bra sommar.

Foto:

Luleå2009-07-04 06:00

På Björkskatans vårdcentral i Luleå märker personalen att det är sommar när pollenallergierna sätter i gång. Sedan kommer insekts-
betten och sårskadorna, men i stället minskar antalet förkylningar.
– Jag tror det beror på att vi inte umgås lika nära varandra i slutna utrymmen och därför minskar smittspridningen, säger Jörgen Harila.
Färre besök
I regel tycker han det verkar som om norrbottningarna är friskare på sommaren – både fysiskt och psykiskt.
Han märker också att det är färre som kommer till vårdcentralen när det är vackert väder än när det regnar.
– Vad det beror på vet jag inte, men jag gissar att folk hellre går och drar på sina krämpor en tid än att missa en härlig dag på stranden.
Vad ska man göra för att slippa drabbas av olika sommarplågor?
– Att skydda dig själv och dina barn mot solen med luftiga kläder är viktigt, men annars vill jag inte hålla på och ge en massa restriktioner.
Stressa av
Det viktigaste tycker han är att vi njuter av sommaren och stressar av.
– Det är nyttigt för både kropp och själ, minskar olycksrisken och är bra för att vi ska orka med vintern.
Ulrika Vallgårda

Pollen- och gräsallergi är jättevanligt. Ofta kommer de drabbade hit och vill bli testade, men märker du att du reagerar kan du egentligen på egen hand prova en receptfri allergimedicin från Apoteket. Det finns både antihistamin-tabletter, ögondroppar och nässpray.
Myggbett som sväller upp är ganska vanligt. De är ofta värst i början av sommaren, sedan brukar man vänja sig. För det kan jag också rekommendera allergitabletter.
Annat som kan fungera är
hydrokortisonsalva och xylocainsalva.
Skrubbsår efter moped- och cykelolyckor är vanligt. Tvätta och lägg om! Är det mycket grus i såret som du har svårt att få bort kan du behöva gå till vårdcentralen och få hjälp. Plåster kan vara bra om det är ett ställe som du lätt stöter i eller om såret vätskar och fastnar i kläderna.
Badklåda kallas en åkomma som ger kliande utslag. Den förorsakas av parasiter i vattnet, ofta under senare delen av sommaren. För det rekommenderar jag också allergi-
tabletter. Efter några dagar brukar det lugna sig.
Solbränna ska du försöka undvika genom solkräm och skyddande kläder. Om du
ändå drabbas kan kylbalsam lindra.
Soleksem förebygger du
genom att skydda dig mot
solen, särskilt i början av sommaren så att huden får vänja sig sakta.
Getingstick och andra insektsbett kan ge allergiska reaktioner. Ta det lugnt och stressa inte upp dig, för det kan förvärra reaktionen. Du kan ta allergitabletter med antihistamin för att minska svullnaden och irritationen, men om du blir allmänpåverkad, får blodtrycksfall eller kraftig ångest ska du söka vård akut. Liksaså om du fått ett bett inuti munnen.
Fästingbett i Norrbotten ger inga problem, men har du fått bettet längre söderut och det uppstår en rodnad runt det som börjar växa, kan du ha fått borrelia och bör uppsöka vårdcentralen. Fästingar kan också ge en sjukdom som
 heter TBE och som kan ge upphov till hjärninflammation, men smittan finns inte hos fästingarna i Norrbotten än så länge.
Ormbett är sällsynta. Ta det lugnt, ingen fysisk aktivitet, ingen stress. Ta dig till vårdcentralen för bedömning. Vid allmänpåverkan ska du direkt till akuten.
Metkrokar som fastnar i huden kan kräva ett vårdcentralsbesök, men om du vill försöka själv – skjut fram kroken så att spetsen helt tränger igenom huden. Klipp av hullingen och dra sedan ut resten av kroken baklänges genom ingångshålet. Tvätta!
Vätskebrist gör dig matt, svag och yr. Drick mer vätska och undvik solen.
Att trampa på en spik kan drabba den som går barfota på sommaren. Kontrollera att du är stelkrampsvaccinerad. Om spiken inte har trängt in djupt kan du tvätta såret själv. I övrigt ska du vara observant på tecken på infektion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om