Slarva inte med fyrverkerierna

Årets sista kväll ska spraka och gnistra. Detta verkar många hålla med om, då det är full rulle på fyrverkerimarknaden i dagarna. Men nyårssmällandet har sina baksidor, både för människor och djur.

LULEÅ2006-12-30 06:00
Köpsugna kunder väljer och vrakar bland det breda sortimentet, när Kuriren ger sig ut till Storheden i Luleå för att spana in årets fyrverkerihandel.
- Vi började med fyrverkeriförsäljningen tidigare i veckan, men det är intensivast nu de sista dagarna, säger Robert Eriksson, försäljare på Överskottsbolagets fyrverkeriavdelning.
Han konstaterar att försäljningen ser bra ut i år, och berättar om de trender som förekommer inom fyrverkerimarknaden.
- För något år sedan var det stora trälådor som gällde. I år är Jackpot-satserna populära.
De flesta kunder plockar på sig ett gäng småraketer av olika slag, och handlar för någon hundralapp. Många har någon idé om vilken sorts fyrverkerier de tänkt sig när det kommer, men vill ofta ha tips och förslag.
- Det finns främst två typer av kunder. Unga killar mellan 18-25 år som köper stora fyrverkerier, och barnfamiljer som väljer mindre raketer eller färdiga satser, förklarar Robert Eriksson.
Han tycker det är svårt att definiera varför människor är så fascinerade av fyrverkerier.
- Kanske ser man det som ett avbrott i vardagen. Sen är det också en slags farlighetskänsla, att få leka med elden.

Leka med elden
Just att "leka med elden" är något som vid felhantering kan sluta riktigt illa, det är de flesta väl medvetna om. Ändå skadas ett hundratal människor i Sverige varje år i samband med fyrverkerier.
- Jag tror att man inte riggar upp pjäserna ordentligt. Vårdslöshet hos onyktra personer bidrar till många av olyckorna, säger Tomas Wikström, brandinspektör på räddningstjänsten i Luleå.
Han anser att en stor del av problemet ligger i de vuxnas ansvar, att många tar för lätt på riskerna kring fyrverkerihanteringen och att barn allt för ofta lämnas ensamma med raketerna.

Visa mer hänsyn
Tomas Wikström tycker också att det överhuvudtaget bör visas mer hänsyn när det gäller fyrverkeriuppskjutning, då både människor och djur kan bli skrämda och tycka det är obehagligt.
- Man måste ta det här med fyrverkerier på allvar och inte slarva! Skjut mindre själv, gå hellre och se fyrverkerier under mer ordnade former, till exempel de som anordnas i stan, säger han.
Det faktum att nyårsaftons smällande och sprakande inte uppskattas av just våra fyrbenta vänner, är något som Pia Åström, chefsveterinär på Djursjukhuset i Gammelstad, kan bekräfta.
- Många hundar är jätterädda. De stressar upp sig, blir darriga och törs knappt gå ut.
Hon förklarar att skotträdsla är något som till viss del kan vara ärftligt hos hundar, men att det även kan vara en erfarenhetsrädsla från någon otäck situation som hunden tidigare varit med om.
- Men det är inte bara själva smällandet som hundar kan vara rädda för, utan även det visslande ljudet och de speciella dofterna som uppstår i samband med fyrverkerier.

Åk bort med hunden
Flertalet hundägare vänder sig till Djursjukhuset varje år för att få lugnande mediciner och tips inför nyårshelgen. Pia Åström menar dock att det allra bästa är att undvika mediciner.
- Ha hunden i ett annat rum, sätt på radion så att inte raketerna hörs. Vissa hundar kan man sätta i bilen, eftersom många hundar älskar att åka bil och känner sig trygga där.
Det allra bästa rådet hon vill ge är att åka bort med hunden till något lugnare ställe, exempelvis en stuga, om man har möjlighet.
- Nuförtiden smälls det ju raketer både före och efter nyår, ja hela veckan. Jag tycker att man ska hålla sig till tolvslaget på nyårsafton. Också ska man komma ihåg att fyrverkerier och djur inte hör ihop, säger Pia Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om