Förra året fick Patientnämnden in 643 ärenden, vilket är en fördubbling av antalet anmälningar under en femårsperiod.
- Det är ett sätt för oss att veta vilka frågor vi ska arbeta med. Det är också ett tecken på att patienter görs mer delaktiga och vågar höra av sig när det blir fel. Jag tror att det har funnits ett stort mörkertal tidigare, säger Birgitta Boqvist, patientsäkerhetssamordnare i Norrbottens läns landsting.
Bakom varje ärende finns patienter eller anhöriga som är missnöjda med vården.
- Varje sådant ärende är ett misslyckande från vårdens sida. Men i och med att det blir ett ärende tittar vi på det bakomliggande och vilka åtgärder vi kan vidta för att hindra att det upprepas, säger Birgitta Boqvist.
Långa väntetider
Varje ärende rymmer sin egen historia men det går att se tendenser. Många anmälningar handlar om slarv med remisser och patienter som tvingats till lång väntan eller hamnat i kläm mellan olika vårdinstanser.
- Det vi pratar mycket om är övergångar. Till exempel om man är i primärvården och ska till medicinkliniken eller röntgen. Man glömmer bort att skicka remiss, på något sätt går det fel. En annan övergång är mellan kommun och landsting, där patienter faller illa. I de fallen är man tyvärr väldigt beroende av anhöriga. Det är en svag grupp, de som är ensamma och sjuka. Vi ser den promille som kommer till oss men det ger ändå en klar indikation om vad vi behöver jobba med, säger Anders Frisk, utredare vid Patientnämnden.
Krav på underskrift
Sedan 2011 har Patientnämnden, i likhet med Socialstyrelsen och Patientförsäkringen, krav på underskrift från anmälaren. Tidigare tog utredaren ofta emot klagomålen över telefon. Anders Frisk menar att den nya ordningen ökar nämndens trovärdighet.
- När vi satt över telefon så tolkade vi, men nu är det rent och tydligt patientens åsikter. Det har lett till större genomslagskraft internt, säger han.
Lex Maria ökar
Förra året gjorde hälso- och sjukvården i Norrbotten 57 lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen, den myndighet som ska utöva tillsyn över sjukvården.
Chefläkaren Mats Weström har sammanställt de anmälningar för 2012 som rör primärvården och konstaterar ett ökat antal suicidärenden.
- Där kommer det att ske utbildningsinsatser i samarbete med psykiatrin, säger han.
Antalet lex Maria-anmälningar ökar stadigt. Om det beror på att fler händelser numera anmäls eller på en faktisk ökning av vårdskadorna, vet inte Mats Weström. Men han tror att missförhållanden rapporteras i högre grad än tidigare.
- När jag pratar med verksamheterna får jag betydligt fler frågor, kan det här vara något som ska anmälas? Förutom dem vi anmäler har vi ärenden som vi tittar på, pratar med patienter och anhöriga och gör en bedömning, säger han.