Slår larm om influensavaccin

Årets influensavaccin ger ett dåligt skydd. "Det kan vara förklaringen till att vi fått in så många sjukdomsfall i år", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Dåligt. Årets vaccin ger ett dåligt skydd mot influensa. En färsk studie visar att bara var tredje vaccinerad är skyddad mot sjukdomen.

Dåligt. Årets vaccin ger ett dåligt skydd mot influensa. En färsk studie visar att bara var tredje vaccinerad är skyddad mot sjukdomen.

Foto: Eija Dunder

Luleå2017-01-09 17:25

Larmsignalen kommer från Stockholms läns landsting som hunnit undersöka effekterna av årets vaccin. Resultatet visar på att vaccinet har en skyddseffekt som är längre än 30 procent.

– Oj, det är dramatiskt dåligt, konstaterar Anders Nystedt när han tar del av undersökningen.

Resultatet av studien som bygger på 1 234 laboratorieverifierade fall visar att bara var tredje person som tagit vaccinet är skyddad mot årets influensa.

För de som är 65 år eller äldre ligger skyddseffekten på 28 procent, medan bland de med underliggande sjukdomar hamnade siffran på 24 procent.

– Normalt hoppas man på en 60-70 procentig effekt. I fjol var vi besvikna över att det bara blev 50 procent, förklarar Anders Nystedt.

Norrbotten är en av regioner som drabbats hårdast av årets influensaepidemi, framför allt längs länets kust.

Enligt Smittskydd Norrbotten har redan cirka 200 fall av influensa registrerats, vilket innebär närmare tre gånger fler än under hela förra vintern.

Det har medfört att infektionsavdelningen på Sunderby sjukhus valt att öppna fler vårdplatser för att kunna isolera sjuka patienter.

Normalt finns det 16 sängplatser på avdelningen, men under jul- och nyårshelgen har antalet utökats till 20.

– Det har uppstått en allvarlig situation sedan många anställda insjuknat i influensa. Tack vare att personalen jobbat väldigt mycket har vi lyckats hantera situationen, men det har krävts att vi tvingats ringa in personal från sin ledighet och att medarbetare ställt upp och arbetat dubbla arbetspass, säger närsjukvårdschef Kristina Myhr-Eriksson.

Läget rapporteras vara fortsatt allvarlig, framför allt på sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och Piteå. Trycket mot akutmottagningarna har gjort att väntetiderna blivit betydligt längre än normalt. I några fall rapporteras det om 20-21 timmars väntan på åtgärd.

Det finns på måndagen inga tecken på att årets epidemi har nått sin kulmen. Smittskyddsläkare Anders Nystedt vågar inte göra några utfästelser.

– Min förhoppning är att vi når toppen i närtid. Tyvärr ser vi inte något tecken på att det har börjat vända nedåt än.

De besöksrestriktioner som infördes på länets sjukhus för snart en vecka sedan gäller fortfarande. Begränsningen har införts för att undvika att ytterligare patienter, personal eller besökare smittas.

För att undvika smittspridning uppmanas de med symtom på influensa att kontakta sjukvårdsrådgivningen via telefonnummer 1177 innan besök vid närmaste hälsocentral.

Så smittar influensan

Influensa är en virussjukdom som är vanligast i Sverige under vintern.

Eftersom viruset är mycket smittsamt och förändras från år till år, är det svårt att undvika spridning.

En person är smittsam redan ett dygn innan symtomen bryter ut, så man kan vara smittbärare utan att veta om det.

Viruset är luftburet. Smittrisken är större inomhus än utomhus. Det är vanligt att smittan sprids till exempel på bussar, i skolor, på förskolor eller på arbetsplatser.

God handhygien är ett bra skydd. Undvik att röra vid ögon, näsa eller mun som tillhör virusets vanligaste angreppsvägar.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!