– Jag tror att många av våra medlemmar anser att det inte är en T-tröja som vi behöver mest inom hemtjänsten. Vi rör oss ofta utomhus och förväntas ibland att ta med brukarna ut på en promenad. Vi behöver ordentliga ytterkläder och skor, säger huvudskyddsombudet Henrik Alqvist.
Rätten till arbetskläder har länge varit en het stridsfråga, där striden fördes ända upp till högsta förvaltningsdomstolen.
Fackförbundet Kommunal har argumenterat för att arbetskläder är en självklarhet i många manliga yrken, medan vårdpersonalen i hemtjänsten tvingats använda sina privata kläder.
Kurirens granskning visar att i dag erbjuder 11 av Norrbottens 14 kommuner arbetskläder inom hemtjänsten. I de återstående kommunerna pågår upphandling (se annan artikel).
Det var Socialstyrelsens föreskrifter för att förhindra smittspridning som fick kommunerna att ändra inställning. Rekommendationen är att arbetskläderna ska tvättas i minst 60 grader.
Trots det har förändringen inte fått fullt genomslag. Enligt Kommunal använder fortfarande varannan anställd i Luleå privata kläder på jobbet.
I Luleå kommun får hemtjänstpersonalen tillgång till T-tröja. Henrik Alqvist varnar för att Kommunals medlemmar ofrivilligt kan sprida smitta.
– En T-tröja räcker inte. Resten av kläderna är våra egna. Det betyder att när du tar på dig jackan utanpå arbetströjan riskerar du att ta med dig smittan hem.
Lena Perttu är medicinsk ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor inom Luleå kommun. Hon understryker vikten av att följa kommunens hygienregler.
– Det handlar om ett eget ansvar. Min åsikt är att om det finns arbetskläder ska de användas.
All personal inom hemtjänsten får utbildning i hygienrutiner. Av regelverket framgår det att ”arbetsdräkten ska vara kortärmad vid vårdtagarnära arbeten och kunna tvättas i minst 60 grader”.
Kläderna ska tvättas på arbetsplatsen för att förhindra att eventuell smitta sprids till personalens familjemedlemmar eller vänner.
– Våra regler måste alla följa. Jag blir oroad över att höra hur många som inte använder avsedda arbetskläder, säger Lena Perttu.
Huvudskyddsombudet tror att användandet på sikt kommer att öka.
– Vi har fått den här tröjan och det är bättre än ingenting. Från facket sida uppmanar vi att kläderna ska användas. Sedan fortsätter vi att arbeta för att få mer. Jag är hoppfull att politiken kommer att skjuta till extra medel, säger Henrik Alqvist.