En av Karlsviks största attraktioner är järnvägsmuseet som lockar tusentals besökare varje år. Föreningen Malmbanans vänner med 300 medlemmar vårdar ett 100-tal museifordon, där den äldsta är ett ellok från 1909.
Den ideella föreningen arrangera tågfärder längs en nedlagd järnväg som en gång i tiden byggdes till Luleås första järnverk. Med hjälp av en rälsbuss från 1958 kan barnfamiljer och turister resa tur och retur till Gammelstad.
– Tyvärr blev det inget i år, men vi hoppas att turerna ska komma i gång nästa sommar. I dag fattas ett tillstånd från Transportstyrelsen, förklarar trafikchef Rolf Nord.
Det finns en rädsla för att Norrbotniabanan kan innebära att Malmbanans vänner stängs av från järnvägsnätet.
I dag kan veterantågen färdas under E4 via en tunnel. Det sker ibland med nöd och näppe. Backen efter den planskilda anslutningen är nämligen så brant att inte alla veterantåg klarar utmaningen att ta sig tillbaka till Karlsvik.
Arnold Vonkavaara är ordförande i Malmbanans vänner. Han arbetade tidigare som regional direktör i Trafikverket.
– Jag var med att ta beslutet att utreda de två alternativ för Norrbotniabanans infart till Luleå. Nu har jag ett annat fokus. Det är viktigt att Malmbanans vänner inte glöms bort utan tillåts vara med i remissarbetet kring den nya järnvägen. Om vi tillåts komma in i ett tidigt skede då har vi möjligheter att se till att vår verksamhet kan fortsätta.
Säkerhetsansvarige Jan Långström och trafikchef Rolf Nord ägnade tisdagskvällen till att grubbla över en tänkbar sträckning förbi Karlsvik. Den nya järnvägen ska byggas i en reserverad korridor mellan E4 och byn Karlsvik.
De understryker att föreningen inte tar ställning i sakfrågan om vilken infart som bäst för Luleå, utan det viktigaste är att järnvägsbygget kommer igång.
– Jag är pessimistisk inställd. Det är tveksamt om jag under min livstid får uppleva den nya järnvägen, menar Jan Långström.
Nu inväntar Trafikverket remissvar från bland annat myndigheter och kommuner innan ett definitivt beslut kan fattas.
Marie Eriksson, chef på projektenheten i region Nord, kan dock ge ett lugnande besked.
– Under arbetet med en ny järnvägsplan behöver vi göra många utredningar samt lyssna till fastighetsägare, myndigheter och andra berörda, men vi kommer att se till att Malmbanans vänner blir delaktiga i processen, utlovar Marie Eriksson.