Slagna kvinnor får fristad på Iris

Sommar, sol och ett slag på käften. Våldet mot kvinnor tar inte semester. Men många misshandlade kvinnor passar på att lämna sina män medan barnen har skollov.
- Här får de en fristad, säger Eva Engman, på kvinnojouren Iris i Luleå.

LULEÅ2007-07-24 06:00
Det har varit en ovanlig lugn juli månad på Iris, Luleås kvinnojour.
- Det är tillfälligheter, vanligtvis brukar det vara mycket så här års. Hela våren har vi haft väldigt många kvinnor här, säger Eva Engman.
Iris erbjuder de misshandlade kvinnorna tillfälligt boende, stöd för att polisanmäla övergreppen och hjälp att komma i kontakt med socialtjänsten.

Ökat våld på sommaren
- Många misshandlade kvinnor väntar in sommarmånaderna, då barnen har lov, för att lämna sin man. Då har de mer tid att skaffa nytt boende och eventuellt byta skola för barnen. Dessutom umgås familjen mer under semestern och då är det också vanligt att våldet ökar, inte bara mot kvinnan utan också mot barnen, säger Eva Engman.
Självkänslan hos kvinnorna som kommer till Iris är ofta körd i botten. De är rädda, osäkra och har oftast dålig ekonomi.
- De flesta har varit utsatta för våld under många år och de både skäms och känner stor skuld. Vi försöker få dem att förstå att de inte är ensamma och dessutom hjälper vi dem med en mängd praktiska saker, som tillfälligt boende, polisanmälan och kontakten med socialtjänsten, säger Eva Engman.
Under förra året fick 48 kvinnor asyl på Iris härbärge. Det var absolut högsta antalet sedan kvinnojouren drog igång 1981.
- I år ser det ungefär likadant ut. Fram till juni har vi haft 22 kvinnor och 14 barn boende här, säger Eva Engman som tror att det ligger flera orsaker bakom ökningen.
- Våldet mot kvinnor har ökat och blivit grövre. Man ser fler fall av kvinnor som blir slagna med tillhyggen eller blir hotade med vapen. Dessutom vågar allt fler kvinnor anmäla sin misshandlande män, säger Eva Engman.

Dagligen sex samtal
Iris får ungefär sex samtal dagligen från misshandlade kvinnor. Sedan i fjol har föreningen en dygnet-runt-jour som gör att kvinnorna har någon att prata med oavsett tiden på dygnet.
- Tidigare kom de till en telefonsvarare om de ringde sent på kvällen och det var naturligtvis inte många kvinnor som ville lämna ett meddelande. Nu har vi i stället en mobiltelefon kopplad till vårt vanliga nummer och därigenom kan man nå oss dygnet runt, säger Eva Engman som menar att mobil-jouren hjälpt Iris att komma i kontakt med många nya kvinnor.
Vad är det som gör att kvinnor som varit utsatta för misshandel under flera år, slutligen vågar lämna sin man?
- En vanlig orsak är att de drabbas av en väldigt våldsam incident som fungerar som en väckarklocka. En annan orsak brukar vara att mannen börjar ge sig på barnen också, det får många kvinnor att slutligen reagera, säger Eva Engman.
Även media kan ha en stor inverkan.
- När tidningarna skriver om kvinnomisshandel kan det hjälpa kvinnor att ta steget. De har förmodligen gått och funderat på det länge men behöver en liten knuff för att våga ta kontakt.
Hur tycker du att media tar upp problemet?
- På senare år har media skrivit mycket om våldet mot kvinnor och det är bra. Men ibland blir man arg på nyhetsrapporteringen. Ta till exempel skottdramat i Älvsbyn där en polis blev skjuten. Nästan inget sades om misshandeln på före detta sambon och man kallade det för ett "lägenhetsbråk", när det egentligen handlade om en svår kvinnomisshandel, säger Eva Engman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!