Skyddskammare räddar gruvarbetare

Tio studenter som läser teknisk design vid Luleå tekniska universitet har tagit fram en ny typ av skyddskammare för gruvindustrin. Konceptet bedöms kunna bli verklighet för den globala gruvindustrin.

Interiör. I kammaren finns möbler och viloplatser och livsuppehållande produkter.

Interiör. I kammaren finns möbler och viloplatser och livsuppehållande produkter.

Foto:

LULEÅ2014-09-01 13:40

I djupa gruvor är det ofta höga temperaturer. Räddningsarbetet är komplicerat och kan ta lång tid. I den nya skyddskammaren ska gruvarbetare klara sig upp till fem veckor. De två nya bärande idéerna, är dels att skyddskammaren är mobil och kan flyttas till just de områden i gruvan där säkerhetsbehovet är störst, dels att den har en vagn med tillgång till vatten, syrgas och batterier.

– Det här konceptet kommer att bli en produkt som används i gruvindustrin, säger Dennis Pettersson, professor vid Luleå tekniska universitet.

Många minns säkert nyhetsrapporteringarna från den kollapsade San Joségruvan i Chile för fyra år sedan. I två månader var 33 gruvarbetare instängda 700 meter under jord innan de kunde räddas. Det är den olyckan och liknande som har varit utgångspunkten för studenterna vid Luleå tekniska universitet när de tagit fram skyddskammaren. Europas gruvor beräknas bli betydligt djupare i framtiden, ner till 3 000 meter, för att man ska få tillgång till de mineraler som finns, något som ökar behovet av teknisk lösning för gruvarbetarnas säkerhet.

– Bara under tiden som vi höll på med vårt projekt inträffade två allvarliga gruvolyckor i världen med instängda gruvarbetare i Turkiet och Sydafrika, säger Therese Persson, student på teknisk design vid Luleå tekniska universitet.

Studentprojektet har skett i samarbete med Aachen University i Tyskland. Projektet ingår i europeiska forskningsprojektet I2Mine, med en total budget på 250 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!