Skyddad skog gillas av markägare

De flesta markägarna ställer sig positiva till olika former av skydd på deras mark.

Luleå2015-02-17 10:19

Merparten av markägarna är delvis eller mycket positiva till att ett naturreservat, biotopskyddsområde eller område med naturvårdsavtal inrättats på deras mark. Det visar en enkät gjord av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket.

I syfte att utveckla Skogsstyrelsens, Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas arbetssätt vid formellt skydd av skog har myndigheterna följt upp hur privata markägare upplevt kontakten med myndigheterna under arbetet med att bilda naturreservat, biotopskyddsområde eller att träffa naturvårdsavtal.

Mer än tre fjärdedelar av markägarna uppger att de är delvis eller mycket positiva över att ett biotopskyddsområde eller område med naturvårdsavtal har inrättats på deras mark. Ungefär lika många är helt eller delvis nöjda med hur Skogsstyrelsen agerat vid bildandet.

När det gäller naturreservat uppger ungefär hälften av markägarna att de är delvis eller mycket positiva till att ett naturreservat inrättats på deras mark.

– Ett skäl till att förhållandevis färre markägare är nöjda med inrättandet av naturreservat kan vara att processen oftast tar längre tid. . Vi arbetar just nu, tillsammans med länsstyrelserna, för att göra processen att bilda naturreservat så smidig som möjligt, säger Anna Helena Lindahl, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket.

Drygt hälften av de tillfrågade är nöjda med den ersättning de fått. Nästan alla anger att Skogsstyrelsen informerat väl om hur beräkningen av den ekonomiska ersättningen gått till - för biotopskyddsområden är nio av tio markägare nöjda. Även beträffande naturreservat är runt hälften av markägarna nöjda med resultatet av ersättningsförhandlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om