Skrotade bilar illegalt

Illegal skrothantering och försäljning av stulen diesel.
Det är polis och åklagares bild av den misstänkte 43-åringens verksamhet.

TANKSTÄLLE. Kammaråklagare Anna Bergström berättar att hon tror att den misstänkte 43-åringens gård fungerade som en illegal tankstation, vid sidan av skrothanteringen.

TANKSTÄLLE. Kammaråklagare Anna Bergström berättar att hon tror att den misstänkte 43-åringens gård fungerade som en illegal tankstation, vid sidan av skrothanteringen.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-09-24 22:54

Som Kuriren avslöjande på måndagen har utredningen om dieselhärvan växt till en miljöbomb.

Nu berättar kammaråklagare Anna Bergström om misstankarna när det gäller den huvudmisstänktes verksamhet på gården utanför Luleå. En kartläggning som visar att 43-åringens gård vid sidan av skrothanteringen, som är upprinnelsen till miljöärendet, fungerade som en illegal tankstation.

– Ja, de misstankarna finns, säger Anna Bergström och fortsätter:

– Vi utreder hela hanteringen. Både dieselstölderna och sedan vad de har gjort med den. Vi får väl se men det finns väl en hel del som talar för det. Det kan jag säga.

Hela härvan påminner om ett avslöjande som SVT:s Uppdrag granskning gjorde tidigare i år. Programmet visade hur stulen diesel såldes till lastbilschaufförer efter vägarna.

Anna Bergström vill inte berätta vad polisens utredare har kommit framtill när det gäller att spåra de dryga 100.000 liter diesel som 43-åringen misstänks ha sålt under våren och sommaren.

– Men vi utreder givetvis det också.

En handfull misstänkta i dieselhärvan finns fortfarande på fri fot.

Den illegala skrothanteringen utreds parallellt som ett miljöärende.

Mattias Lindgren, analytiker vid polisens kriminalunderrättelsetjänst, tror att saneringskostnader på den aktuella fastigheten kan komma att hamna på uppemot 10 miljoner kronor.

Pengar som skattebetalarna i Luleå får stå för.

Lindgren berättar att förekomsten av de illegala skrotfirmorna, eller som han kallar det, "fulskrotar" har ökat markant de senaste åren.

– Jag skulle tro att det finns två till tre svartskrotar i varje kommun i Norrbotten, av varierande storlek, säger han.

Globalt sett handlar det om jättelika pengar. Enligt Mattias Lindgren omsätter skrothanteringen i världen uppemot 400 miljoner dollar. En stor del av denna summa är svart.

På frågan om hur bilarna bara kan försvinna i det svenska systemet och säljas som metallskrot, säger Mattias Lindgren:

– Avgifterna från Transportstyrelsen kommer löpande. Efter fyra år anses bilen vara administrativt skrotat, då finns den inte mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om