Skridskoexperten varnar: "Måste kunna läsa isen"

Varning är utfärdad för Luleås vackra men förrädiska blankisar. Nu pekar Kari Jämsä, expert på långfärdsskridsko, ut de farliga platserna kring Bensbyn och ger sina bästa råd för var man ska åka och hur man ska bete sig på höstens första isar.

Isdubbar, ryggsäck och ispik är livförsäkringar. Den erfarne åkaren Kari Jämsä manar till stor försiktighet när det gäller att åka skridskor på isarna. "Det kan vara rena labyrinten av svaga isar", säger han om ett område nära Bensbyn. Den här bilden är tagen vid ett helt annat tillfälle när isarna var tjocka i centrala Luleå.

Isdubbar, ryggsäck och ispik är livförsäkringar. Den erfarne åkaren Kari Jämsä manar till stor försiktighet när det gäller att åka skridskor på isarna. "Det kan vara rena labyrinten av svaga isar", säger han om ett område nära Bensbyn. Den här bilden är tagen vid ett helt annat tillfälle när isarna var tjocka i centrala Luleå.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2023-10-22 16:28

– Det förvånar mig inte att det är folk som gått igenom. Man möter så många orutinerade människor som sett på sociala medier att det går att åka och som ger sig ut på fel ställen, utan ispik och utan att ha en aning om vad de sysslar med, säger Jämsä, som är ordförande i Luleå långfärdsskridskoklubb.

På söndagsförmiddagen gick fyra personer i rask takt igenom isen vid Likskärsbanken i Bensbyn. 

Polisen, räddningstjänsten och Region Norrbottens inre ambulansledning har utfärdat en varning och konstaterar att det är förenat med livsfara att ge sig ut på isarna nu.

undefined
Margit Skeppar och Kari Jämsä på höstens första åktur i Klöverträsk i helgen.

När vi når Jämsä på söndagen har han just kommit tillbaka från en åktur. Men han har inte åkt på skärgårdsisarna.

– Vi har varit ute i Klöverträsk, där vi har några tjärnar som vi känner till och som vi ofta åker på de första turerna. Det var jävligt kallt i natt, bortåt minus 10 och det var bra tjocklek på isen. Den var ungefär sex centimeter och då behöver man inte åka och "pika ihjäl sig", säger han.

För höstens första turer anser Jämsä att det är att föredra att åka på insjöar, där vattnet kylts ned och isarna tidigare lägger och växer på sig, jämfört med innerfjärdar i havet och älvsträckor.

– Det är helt klart att rekommendera. I år har isarna lagt ovanligt tidigt även vid kusten. Men samtidigt jämför man ju med de senaste åren, då det varit sen isläggning. Vi har varit ute den 13 oktober som tidigast tidigare, men då har man ju hållit på i 30 år också.

undefined
"Man möter många orutinerade människor som sett på sociala medier att det går att åka och inte har en aning om vad de sysslar med", säger Kari Jämsä. Bilden är tagen för ett par år sedan.

Just vattnen kring Bensbyn är populära. Granöfjärden är relativt grund och här blir det ofta fin blankis. Många åkare utgår från hamnen och åker mot Brändön.

– Det finns flera ställen kring Bensbyn som är farliga. Vid Likskärsbanken kan det vara strömt. Likaså vid Strapösundet. Där kan det vara rena labyrinten med svag is. Utanför båthamnen är det också ett parti där isen kan vara svag, säger Kari Jämsä.

Att skaffa sig kunskap om vattnet man ska åka på är viktigt, konstaterar han.

– Likaså att kunna läsa isen. Man måste se var strömdragen är, var iskanterna går, och var det bildats nya isar. Om man inte kan läsa isen så är man många gånger inte ens hjälpt av att ha en ispik. Man ser också folk som inte vet hur de ska använda ispiken, eller använder den i den utsträckning som man ska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!