De två personerna, 20 respektive 31 år, fick narkotikaklassade läkemedel utskrivna av en läkare anställd vid en vårdcentral i Norrbottens läns landsting. Båda hade kända missbruks- och beroendeproblem. Till följd av läkarens förskrivningar fick de intensivvårdas efter att ha drabbats av drogförgiftningar.
Det rör sig om samma typ av läkemedel som nyligen ledde till döden för fyra unga män i Luleå. Läkaren skrev bland annat ut höga doser av preparatet Oxynorm.
- Det handlar om opiater som används vid svår smärta i samband med cancer, säger Mats Weström, chefläkare för primärvården i Norrbottens läns landsting.
Undvek upptäckt
Läkaren hade felaktigt fått behålla behörigheten till journalsystemet vid verksamheter där han avslutat sin anställning. Socialstyrelsen skriver i sin utredning att läkaren, i syfte att undgå upptäckt, rörde sig mellan olika system. Han skrev endast bristfälliga, och ibland inga alls, journalanteckningar med koppling till läkemedlen.
- Vi har sett att det funnits brister som gjort det svårt att upptäcka sådana här saker i våra regelbundna kontroller. När jag som doktor slutar att jobba på ett ställe ska min behörighet släckas ned. Men han har haft tillgång till systemen på samtliga ställen han jobbat de senaste åren och kunnat utnyttja det. Vi har vidtagit åtgärder och i dag är det inte längre möjligt att göra så, säger Mats Weström.
Yrkesverksam
Det var i december 2009 och januari 2010 som läkaren skrev ut preparaten till kvinnan och mannen. När han avslöjades sade han upp sig från tjänsten på vårdcentralen. Enligt Mats Weström finns det uppgifter om att läkaren ska ha blivit hotad av männen.
- Det är en sak för Socialstyrelsen att utreda, säger han.
Läkaren arbetar nu för ett bemanningsföretag.
- Vi ska naturligtvis följa upp det här enligt våra interna rutiner. Jag får återkomma med kommentarer, säger företagets vd.
Ingen inskränkning
Petra Carlbaum, jurist på Socialstyrelsen, leder den utredning av läkarens förehavanden som inleddes i februari 2010 då chefläkare Mats Weström gjorde en anmälan enligt lex Maria.
- Det är ingen inskränkning i yrkesutövning när man är under utredning, säger Petra Carlbaum.
När utredningen är klar lämnar Socialstyrelsen ett yttrande till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som beslutar om läkaren ska fråntas sin legitimation.
- Vi tittar på de händelser som legat till grund för anmälan. Vi är nu i slutskedet, säger Petra Carlbaum.