"Skrämmande" tycker hans sjukgymnast

Daniel Engmans upplevelser som patient är skrämmande. Det anser hans sjukgymnast Roland Fransson, som reagerar över sjukvårdens agerande.

Han vill ha hjälp. Sjukgymnasten Roland Fransson reagerar över det sätt som hans patient Daniel Engman bollats runt av sjukvården, när han försökt få diagnos och behandling.

Han vill ha hjälp. Sjukgymnasten Roland Fransson reagerar över det sätt som hans patient Daniel Engman bollats runt av sjukvården, när han försökt få diagnos och behandling.

Foto: Per Lundström

Luleå2015-07-25 06:00

– Jag blir så otroligt beklämd av hanteringen. Han har en stor del av livet framför sig. Sättet han blivit behandlad på är rent skrämmande, säger sjukgymnasten Roland Fransson som har Daniel Engman som patient.

Kuriren vill betona att Daniel Engman har lämnat sitt medgivande till att Roland Fransson pratar om honom.

Roland Fransson har nyligen börjat behandla Daniel Engman.

– Vi har precis börjat behandlingen, vi undersöker vilka funktioner han har och vilka funktioner som han inte har. Sedan är det litet svårt i och med att vi inte vet vad vi kämpar emot. Det finns en del tillstånd där man inte ska träna aktivt och andra tillstånd där man ska det. I och med att vi inte har någon diagnos så får vi börja försiktigt, säger Roland Fransson.

I remissen från rehabmottagningen i Luleå står att patienten har smärttillstånd och kan vara hjälpt av lättare bassängträning.

– Smärta är inte hans största problem. Hans största problem är att han sitter i rullstol och inte kan gå och stå! säger Roland Fransson.

Roland Fransson påpekar att han inte varit i kontakt med vårdgivarna, utan att det han säger baseras på det Daniel Engman har berättat för honom.

– Ingen vårdplanering är gjord, så som jag fått det beskrivet av Daniel. Han har blivit hemskickad med erbjudande om att få en psykologkontakt. Rullstolen han satt i första gången vi träffades fick han av en bekant, inte av vården.

Sjukvården i Norrbotten har inte informerat Daniel Engman om de rehabiliteringsmöjligheter som finns, exempelvis Garnis rehabcenter.

– De har han inte hört talas om, säger Roland Fransson.

Daniel Engman har berättat för honom om det senaste besöket på akutmottagningen på Sunderby sjukhus, dit han skickats med ambulans från Kalix sjukhus sedan han svimmat av och kräkts tre gånger under en kväll.

– Symptomen som han uppvisade då tyder på att det kan vara något tryckrelaterat i hjärnan, men det har man inte undersökt! Han bollas fram och tillbaka. Det är så fel! säger Roland Fransson.

Vad finner du mest anmärkningsvärt?

– Mest anmärkningsvärt är att det finns ingen vårdplanering för honom, hur går vi vidare?

– Här skickar man hem patienten med uppmaningen att "lär dig leva med det" och uppmanar honom att prata med en psykolog. Det är inte att erbjuda bästa möjliga vård, säger Roland Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om