Den främsta orsaken till underbemanningen på Bergnäsets hälsocentral, menar verksamhetschefen, är att tre anställda sjuksköterskor har vidareutbildat sig sedan i fjol höstas.
– Vi har haft vikarier det gångna året men i sommar har vi inte haft det antal som vi har önskat. Och efter semestrarna har vi tyvärr bara två sjuksköterskor på Bergnäset, vilket ger den kärva situationen nu, säger Camilla Brännström.
Två av de som vidareutbildas återvänder, men först i november.
– Det blev tyvärr ett glapp i rekryteringen i höst.
Men flera sjukskrivningar har också drabbat hälsocentralen, och två sjuksköterskor har slutat. Samtidigt har regionen faktiskt lyckats rekrytera två nya sjuksköterskor som börjar senare i höst.
– De rekryteringarna startade redan innan sommaren men även här blev det ett glapp, då de har tre månaders uppsägningstid från sina nuvarande jobb. En börjar i oktober och den andra vid årskiftet. Då är vi fullbemannade igen, säger Camilla Brännström som också pekar på att personal har fått lånas ut till covidvården under pandemin.
Hon vill inte närmare kommentera att fyra sjuksköterskor på hälsocentralen uppges vara sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom.
– Men utmattning och hög arbetsbelastning förekommer och många är utslitna efter coronaåret. Det har varit ansträngt.
Vilka mer långsiktiga lösningar har regionen för Bergnäsets hälsocentral och Luleås primärvård generellt, när det gäller sjuksköterskebristen?
– Vi kommer presentera en handlingsplan för Vårdförbundet i eftermiddag, och jag vill inte förekomma den nu. Men vi har en jätteutmaning när det gäller kompetensförsörjningen och behöver fler som söker sig till vården.
Vårdförbundet kräver högre löner för sjuksköterskor i primärvården – hur svarar ni på det?
– Vårdförbundet har forum på central nivå, där lönerna kan diskuteras. Men vi har individuella löner för all personal och vi följer de avtal som finns.
Vårdförbundet menar också att sjuksköterskorna får för många arbetsuppgifter, inte minst i och med nya chattfunktionen Digitalen. Hur ser ni på kritiken?
– Digitalen är inte bara ett verktyg för sjuksköterskor, utan även för fysioterapeuter, kuratorer, läkare med flera. Men vi får bemöta detta och utbilda sjuksköterskorna.
Finns det inte skäl att se över hur många arbetsuppgifter som sjuksköterskorna åläggs?
– Absolut, och just detta finns i vår handlingsplan. Jag förstår att många känner sig trötta och slitna nu efter pandemin, säger Camilla Brännström.