Skorpor, konst och catering - ger hopp om liv i Niemisel

n n n För inte alls så länge sedan verkade det mesta nattsvart i Niemisel. I dag spirar framtidstron i det lilla glesbygdssamhället i Luleå kommuns nordvästra del. Den återöppnade livsmedelsbutiken har firat ettårsjubileum, ett yngre par satsar på café, catering, konst och skönhetssalong och de populära skorporna skapar också arbetstillfällen.

LULEÅ2007-02-03 06:00
I dag bor det drygt 400 personer i Niemisel med omnejd, en siffra som de senaste decennierna sakta men säkert minskat på grund av utflyttning. Medelåldern är cirka 48 år, med andra ord är andelen pensionärer hög.
Arbetstillfällena i byn är få och många av de yngre innevånarna pendlar till sina jobb i Luleå, Boden eller Råneå.
Alldeles för många hus står tomma och kallställda. Med jämna mellanrum passerar man hus med Till salu-skyltar på fasaden eller fasader med rutor som är täckta av en ogenomtränglig hinna av is.
Trots många dystra siffror och faktor finns det många som tror på framtiden i Niemisel, exempelvis paret Eva Wikström och Metin "Martin" Demirarslan som lämnade Sigtuna utanför Stockholm och flyttade till Evas hembygd sommaren 2006.
De här två har fattat vad det innebär om man ska ha en chans att försörja sig på landsbygden. Man måste vara mångsysslare. Eva och Metin har många strängar på sin lyra. En gemensam nämnare för deras verksamheter är välbefinnande.

Mångsysslare
Catering, caféverksamhet, friser- och skönhetssalong samt visning och försäljning av konst är de ben de har för avsikt att stå på.
- Vi älskar att jobba båda två och nu är det upp till folk att utnyttja det vi har att erbjuda, säger Eva Wikström.
Caféet och cateringverksamheten har de nyligen dragit igång och det verkar lovande. Metin är kock och Eva hade skönhetssalong i Sigtuna och en sådan har hon även öppnat i Niemisel. Fast egentligen står det konstnär och designer högst upp på Evas visitkort.
I caféet, som tidigare var verkstad komplett med smörjgrop, hänger några av hennes alster till allmänt betraktande.
- Jag har planer på att sammanställa en utställning tillsammans med en glasblåsare. Tanken är att den sedan ska ambulera i länet.
Eva och Metin bor i samma fastighet som de verksamheter de bedriver och om man vill ha kunder gäller det att ställa upp nästan dygnet runt.
- Vi har flextider. Salongen är öppen när folk vill komma hit, även kvällar och helger. De som jobbar har ju inte möjlighet att komma på dagarna, säger Eva Wikström.
Om allt går bra kommer verksamheten att utökas med en uteservering, eventuellt även en pub, till sommaren och Evas lillebror Lars-Göran Larsson har planer på att starta en kiosk i lokalen bredvid.

Från Turkiet till Norrbotten
Det var Metin, ursprungligen från turistorten Alanya i Turkiet, som ville flytta till Evas hemtrakter.
- Jag gillar inte storstan, säger han.
Evas föräldrar, som bor i Bjurå, ville att de skulle komma hem och starta någon form av egen verksamhet. Under ett besök i Norrbotten bestämde de sig för att prova.
- Det är en tuff arbetsmarknad här i Norrbotten och folk som bor här får kämpa för att överleva men vi har bestämt oss för att ge det här en chans.
Många turister besöker Råne älvdal under sommarhalvåret och det är en tilltänkt kundgrupp för Eva och Metin. En vältrafikerad skoterled går rakt igenom Niemisel och många brukar också stanna och tanka vid den obemannade bensinstationen utanför parets café. Det är för övrigt Evas föräldrar som driver macken.

Byabutik i centrum
Eva tycker att mer borde göras för att locka turisterna att stanna i bygden. Bättre övernattningsmöjligheter och en minigolfbana skulle exempelvis hjälpa.
- Det måste finnas något att göra för de som kommer och besöker älvdalen, annars stannar de ju inte.
Ett stenkast från Eva och Metins café har sjuksköterskan Hillevi Sandström drivit byns livsmedelsbutik i drygt ett år.
Hon berättar att många tyckte hon "var helknäpp" när hon bestämde sig för att satsa på att öppna den butik som varit stängd under ett halvår sedan den förre ägaren gett upp.
- Lokalen var tom när jag tog över, bortsett från inredningen, och jag visst ingenting om hur det är att driva en livsmedelsbutik. Allt var nytt och det tog ett tag innan jag blev varm i kläderna, säger Hillevi och skrattar.
I dag har hon öppet sex dagar i veckan och innevånarna i Niemisel har verkligen visat att de uppskattar att ha en butik på nära håll.
- Det knallar på men det blir ju inte mycket till fritid eftersom jag i princip är ensam i butiken. Min man hjälper till på lördagarna och när jag kör hem varor till pensionärerna som själva har svårt att komma till butiken, har jag hjälp av en timanställd, säger hon.
Hillevi Sandström har bott i Niemisel hela sitt liv och när tillfället att ta över butiken dök upp bestämde hon sig för att ta ledigt från sin tjänst på lungkliniken på Sunderby sjukhus, ett beslut hon hittills inte haft anledning att ångra.
- Byborna har varit bra på att handla men vissa når man förstås aldrig.
Sortimentet i Niemisels enda livsmedelsbutik är förvånansvärt stort och även specialartiklar som champagneglas, handskar och böcker går att hitta i hyllorna.
Fast det är är förstås svårt för en liten handlare att konkurrera med stormarknadernas priser.
- Ibland blir man förvånad när det nettopris jag får betala till grossisten är högre än det pris stormarknadernas kunder får ge.

Mammas recept
Mitt emot butiken i Niemisel ligger byns skorpbageri. Ägaren heter Elisabeth Englund. Till sommaren blir det fem år sedan hon drog igång verksamheten.
- Jag behövde något att göra och när jag fick höra talas om att en skorpbagare i Pålänge utanför Kalix skulle sälja sin utrustning fick jag idén till att dra igång mitt företag, berättar Elisabeth.
Hon pratade med sin mamma Karin och fick lov att använda hennes skorprecept. En ansökan om landsbygdsstöd gav positiv respons och efter att ha fått lite goda råd från innehavaren av Lidmans bageri i Råneå körde hon igång.
- Jag har ingen bageriutbildning och det var många som undrade hur jag kunde starta utan att ha en enda kund, säger hon.
Första tiden var förstås kämpig. Elisabeth Englund fick göra allt själv. Hon bakade, packade och körde ut skorporna till butikerna. I dag ser det lite annorlunda ut. Två halvtidsanställda har tillkommit och numera anlitas en åkare för transporterna.
- Från och med hösten 2006 fick jag lite drägligare arbetsvillkor och det känns skönt.
Den goda efterfrågan på bageriets kardemummaskorpor har inneburit att Elisabeth haft tid att satsa på sina andra intressen.
En eftermiddag i veckan masserar hon hästar och hon läser också en distanskurs i hundsjukvård.
- Det är roligt att ha flera ben att stå på och eftersom jag själv har både häst och hund är det extra roligt.
Skorpbageriets framgångar har varit så stor att man i princip har nått ett produktionstak. Fler skorpor än man tillverkar i dag blir det svårt att hinna med.
- Vi vill behålla kvaliteten och känslan av att skorporna är hembakade och det kan bli svårt om vi utökar produktionen, säger hon.
Mellan 35 och 40 butiker i Norrbotten har i dag företagets skorpor i sina hyllor och varje vecka bakar man och fyller 900 kartonger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!