Det ostadiga vädret har utmanat bönderna i länet. Årets spannmålsskörd är särskilt utsatt men potatisen ligger också i farozonen.
– Blir det inte en längre torrperiod så kommer potatisen och spannmålen att ruttna. De drunknar om jorden är så här blöt. Lönsamheten är redan dålig så det skulle vara en katastrof, säger Nils-Olov Lindfors som är ordförande i regionstyrelsen för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Norrbotten.
Under hela maj månad kom det rekordmängder regn i hela landet. Särskilt mycket nederbörd föll i Västerbotten och Norrbotten.
– Det har ju fortsatt regna efter det också. Det var fint väder över midsommar men sen kom det väl ytterligare 30 mm. Det innebar att många inte kunde så när de skulle. Potatisen var sen ner i jorden men om sommaren vänder och blir varm kan skörden fortfarande repa sig, säger Nils-Olov Lindfors.
Niklas Källhammer är potatisodlare i Sunderbyn. Han säger också att potatisen blev satt sent i år men är säker på att skörden hinner ikapp över sommaren.
– Nog satte vi potatisen sent i år men det var bra väder veckan före midsommar och sen har det kommit regn. Om det blir varmt i veckan kommer nog de första potatisarna vi satte att ploppa upp, säger han.
Om det fortsätter regna och odlingarna inte repar sig står bönderna inför en tuff situation.
– Väldigt många skulle drabbas hårt för det finns inget ekonomiskt skyddssystem. Vi har pratat med regeringen om något slags katastrofskydd för som det ser ut nu slår det direkt mot bonden, säger Nils-Olov Lindfors. Han tycker inte heller att EU-bidragen är rätt utformade för att gynna en produktiv odling.
– Om man ansökt om EU-bidrag får man inte ändra i den ansökan efter den 15 juni, om jag minns rätt. Har man sagt att man ska så spannmål så måste man så spannmål, även om man inte kommer hinna skörda utan istället förlorar allt. Vi har tagit upp frågan om dispens för bidragsansökan med länsstyrelsen men det är ett EU-beslut så det kan inte ändras på den nivån. Det säger sig självt att det är helt olika förutsättningar i Skåne och Karesuando. Det är helt orimligt.
Nu ser Nils-Olov Lindfors också fram emot en torr och varm vecka.
– Jag skulle så ute på ett fält för ett par dagar sedan. Det första fältet gick bra men på det andra var det så blött att maskinen sjönk ner och vi var tvungna att bärga den därifrån. Men om det blir torrt en vecka borde det lösa sig och det ska ju vara stadigt väder den kommande veckan så vi ser ljuset i tunneln. Vi vill inte ha katastrofväder längre, säger han.