Sköna dagar på kolonien

Sommar betyder kollo för många barn.
På Frälsningsarmens kollo i Sunderbyn har barn badat sig skrynkliga i över 60 år.

BLÖTT. "Ge nu brandmännen en stor blöt kram" säger kolloledaren Anna Karlsson.

BLÖTT. "Ge nu brandmännen en stor blöt kram" säger kolloledaren Anna Karlsson.

Foto: Roland Lundström

Luleå2013-06-26 17:06

På farstukvisten till sommargården står tre brunbrända flickor med flätat hår. De ska snart bada för tredje gången idag. – Det är så roligt med kollo! säger Lynette Johansson. För 50 år sedan stod där ett annat barn, Marie-Louise Ökvist, då Boberg.

– Ni får godis om ni inte gråter, sa kollofröken till mig och min bror. Sedan berättade hon att pappa hade drunknat när han var ute med båten. Det var strängare då. Vi fick gå på led ner till vattnet helt nakna.

Marie-Louise Ökvist är på besök i sin vänninas sommarstuga alldeles i närheten.

– Det ser ut precis som då. Här på bron stod mamma i svart sorgflor.

Inga regler

Mycket har hunnit förändras, här finns inte särskilt många regler längre, berättar Anna Karlsson, kolloledare. – Var snälla mot varandra och gå inte ner till vattnet själva. I övrigt är det väldigt fritt. Till hjälp har hon maken Stefan och tre ungdomar som mesta tiden vi är där har barn ridandes på sina ryggar.– Det är kul men ansträngande, det är inte alltid de lyssnar på en, säger Isabelle Ridderström, en av ledarna.

Brandslangsbad

Ungefär 15 barn är här i tre omgångar, från måndag till torsdag. Trots att det ligger lite avsides får de ofta besök. Idag är det brandbilen som rullar in längst den smala skogsvägen. En lång kö av barn som vill sitta i bilens framsäte formas.

– Vem vill testa på att vara brandman?

– Jag! Ropar barnaskaran som samlats kring brandmännen.

Tillslut rullas brandslangen fram och barnen leker i det kalla vattnet som pumpas ut från brandbilen. – Det kittlades lite när man var nära vattnet, säger Amanda Danielsson. Det är inte långt ned till älven och det blir många turer ner till badplatsen varje dag. Eller för att fiska. Alexander Tegelid har redan fått upp en brax idag och medan de andra badar hoppas han och kompisarna Hugo och Artëm att något fastnar på kastspöt. Det är en tursam dag idag, en gädda blir dagens andra fångst. Samtidigt har ledaren Pontus Ridderström stenkoll. – Det gäller att ha koll på dem när de badar. jag räknar till fjorton hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om