Skoltak stöttas för att undvika ras

Tung snö har gjort att en snöficka bildats på skolans tak. I väntan på att taket ska åtgärdas stängs klassrum av.

Renovering. På grund av ett renoveringsarbete på skolans tak har konstruktionen förändrats.

Renovering. På grund av ett renoveringsarbete på skolans tak har konstruktionen förändrats.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-03-20 10:24

På Bergskolan i Luleå har man sett förändringar i takkonstruktionen på skolans tak efter ett renoveringsarbete som tidigare skett. Den tunga snön har gjort att taket bågnat. Stämpar, en typ av pelare som förstärker taket, har satts in i skolbyggnaden för att förhindra att taket rasar in.

Högstadieskolan Bergskolan ligger på Bergnäset i Luleå. På skolan går cirka 300 elever.

– För tre veckor sedan såg vi att det skett en förändring i taket. Vi tillkallade Stadsbyggnadskontoret som tog hit personal för att säkra upp taket, säger Lizette Råberg, rektor på Bergskolan.

En oberoende konsult kallades in för att bedöma om det var säkert för elever att vistas i skolan, det var det.

Taket skottades av och stämpar sattes in i skolan. På grund av den renovering som skett av skolans tak sedan tidigare hade en snöficka bildats på ett område på taket. Ett klassrum ligger under den aktuella snöfickan och det är sedan dess avstängt.

– Vi gjorde en grundlig oberoende undersökning så fort vi uppmärksammade problemet, sedan skickade vi ut information till elevernas föräldrar om läget, säger Lizette Råberg, rektor på Bergskolan.

Hon berättar att det inte funnits någon rasrisk då problemet åtgärdades på en gång.

– Stämparna är kvar inne i skolan då ett byggarbete pågår. I det aktuella klassrummet är taket upprivet och även golvet så att byggnadsarbetare kan undersöka var det blivit fel och gör om renoveringsarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om