Skolsköterskorna går på knäna

För få skolsköterskor och för många arbetsuppgifter. Luleås skolsköterskor tycker att situationen är ohållbar och att elevernas hälsa inte prioriteras. – I förlängningen bryter kommunen mot skollagen, säger Christina Mitchell, skolsköterska.

PRESSADE. Skolsköterskorna Ewa Vikemo-Rajala, Ulrika Vikström, Christina Mitchell, Åsa Olofsson-Nissen och Eva Sundbom tycker att deras situation är ohållbar.

PRESSADE. Skolsköterskorna Ewa Vikemo-Rajala, Ulrika Vikström, Christina Mitchell, Åsa Olofsson-Nissen och Eva Sundbom tycker att deras situation är ohållbar.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2013-07-01 09:12

I elevhälsans lokaler på Kronan har sex skolsköterskor från olika skolor i kommunen samlats. Oron för hur de ökade arbetsuppgifterna i kombination med få skolsköterskor påverkar eleverna har fått dem att gå samman för att få skolchefer och politiker att reagera.

– Hälsosamtal och vaccinering kan vi inte prioritera bort, då blir det hälsofrämjandet blir det som får komma sist, säger Christina Mitchell, skolsköterska.

Bryter mot skollagen

Skollagen föreskriver att elevhälsan främst ska jobba preventivt med bland annat psykisk ohälsa och droginformation. Så ser inte verkligheten ut för Luleås skolsköterskor. Har inte eleverna en grundvaccinering när de börjar skolan är det elevhälsans ansvar att komplettera, något som tidigare låg på landstinget.Till det behövs en skolläkare som ser över elevens vaccinationsbild. Att den psykiska ohälsan bland unga ökar gör också att deras arbetsuppgifter blir fler.

– Vi ska jobba förebyggande på individ, grupp och organisationsnivå. Det hinner vi inte och samarbetet med pedagogerna faller mellan stolarna, säger Ulrika Vikström, skolsköterska.

Svaret från ansvariga verksamhetschefer är det inte nöjda med. Enligt Kerstin Wiklund, chef över elevhälsan ses hela verksamheten över och det man främst valt att satsa på är kuratorer och specialpedagoger.

Inget svar på vart pengarna går

– Vart statsbidraget för HPV-vaccineringen går har har man inte ens kommenterat. Det känns inte som att de har full förståelse för vårt uppdrag, säger Eva Sundbom.

Stressen och de ökade arbetsuppgifterna riskerar också skolsköterskornas egen hälsa.

– Det blir en samvetsstress att inte hinna med alla elever. Vi kommer skriva avvikelser på varje enskild sak vi inte hinner med och sedan är det upp till medicinskt ansvarig skolsköterska att ta det vidare till Socialstyrelsen, säger Christina Mitchell.

I snitt är det 500 elever per skolsköterska i Luleå kommun, några av dem har uppemot 600 elever. – Det blir omöjligt att göra ett bra jobb, vi behöver vara fler, säger Ewa Vikemo-Rajala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om