Som vi tidigare har berättat kommer Hertsöskolan inte längre att användas på grund av de omfattande fuktskador som konstaterats i byggnaden.
Eleverna som ska börja årskurs 6-9 i höst kommer att få gå skola i tillfälliga lokaler, till dess att de förhyrda modulerna kommer på plats på Hertsön. Mycket talar för att undervisningen kommer att behöva bedrivas i provisoriska lokaler under hela höstterminen.
Eleverna i årskurs 6 flyttar tillfälligt in i Ängskolan, årskurs 7 ska gå i Kulturskolans lokaler på Bergviken och eleverna i årskurs 8 och 9 i två nedlagda förskolor på Skurholmen.
– I bästa fall är några moduler på plats i oktober-november, men det är mycket tveksamt. En komplett skola sannolikt 2022, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef på stadsbyggnadsförvaltningen.
Än är det inte klart var på Hertsön som modulerna kan ställas upp. De är ytkrävande och de ska gå att ansluta till VA- och elnät. Hur lång tid det tar att få modulerna på plats är oklart.
– Det vet vi inte förrän vi har fått anbuden. Om leverantörerna går ihop och tar befintliga moduler eller om de måste nyproduceras, då tar det längre tid.
– Upphandlingen borde gå på 1,5 månad ungefär, säger Fredrik Thyselius.
Det akuta behovet att lägga en beställning på moduler har lett till en del juridiskt huvudbry på barn- och utbildningsförvaltningen.
Skolchefen Maarit Enbuske säger att hon inte får lägga beställningen på moduler, eftersom det handlar om ett så högt belopp att hon inte har delegation för det. Ärendet har inte hunnit beredas, än mindre beslutas av barn- och utbildningsnämnden. Att vänta till nästa sammanträde, som hålls den 22 september, tar för lång tid. Frågan är vem som har rätt att lägga beställningen på skolmoduler, som inte finns budgeterade.
– Då måste vi klargöra processen, vem som kan ta beslutet så att vi gör det juridiskt rätt, säger Maarit Enbuske.
Skolchefen räknar med att hyreskostnaden för modulerna kommer att bli högre än hyran för Hertsöskolan. Hyran för hela byggnaden ligger på 10,1 miljoner kronor men i det ingår lokalkostnader som delvis betalas av kultur- och fritidsförvaltningen.
Kommunen hyr moduler för Kristallens förskola på Tunastigen. 2020 låg årshyran på drygt 3,1 miljoner kronor, eller 3180 kronor per kvadratmeter. Den dyraste kommunala förskolan, Bergstadens förskola, kostade 2269 kronor per kvadratmeter.