Det var i samband med ett panelsamtal på Kulturens hus som representanter från gymnasieskolorna i Piteå och Luleå berättade om hur de jobbar för att förebygga hedersrelaterat våld. Rektorn Linda Ström konstaterade att det krävs utbildning och kunskap för att upptäcka när en elev kan befinna sig i riskzonen.
– Det gäller att få på sig de här "glasögonen" för att över huvud taget kunna upptäcka det, säger hon.
På Strömbackaskolan i Piteå har man tagit fram en checklista som lärare kan använda sig av för att få vägledning i hur de ska agera om de misstänker att en elev utsätts för hedersförtryck.
– Det kan vara saker som man inte annars tänker på, till exempel att en 17-årig elev alltid blir hämtad från skolan, säger Linda Ström.
Hon höjer också ett varningens finger för att när det handlar om hedersförtryck ska skolan absolut inte göra som den alltid annars gör, nämligen kontakta vårdnadshavarna.
– Det kan bli väldigt, väldigt farligt, säger Linda Ström.
Läraren Eva Nordmark, som undervisar i svenska som andraspråk, berättar att hon alltid försöker få kontakt med den berörda eleven om den inte kommer till skolan.
– Man får försöka höra sig för, kolla med kompisarna, ringa, skicka sms och kolla läget med eleven, säger Eva Nordmark.
Både hon och Luleåläraren Ida Olsson har varit med om att elever försvunnit. Plötsligt har de återvänt till hemlandet.
– En sak som man kan vara uppmärksam på, som blev extra tydligt under pandemin, det är om en elev ska skaffa ett pass. Då kan det vara bra att ställa många frågor, säger Ida Olsson.
Hon som är lärare i naturkunskap har tillsammans med en kollega, som undervisar i samhällskunskap, under flera år haft ett stort fokus på hederskultur i undervisningen. Och hon berättar att intresset bland eleverna är stort.
– Vi har skapat ett arbetssätt där vi samordnar våra kurser så att eleverna får arbeta med heder som tema i båda ämnena. En del av det arbetet är också att skapa en handlingsplan för eleverna. De får lära sig hur de kan upptäcka att en kompis kan vara utsatt, samtidigt som de får diskutera och lära sig hur de kan agera för att hjälpa kompisen, säger Ida Olsson.