Skolmiljön i Luleå– både lärare och elever utsätts för våld

Runt om på skolorna i Luleå är hot och fysiskt våld något som förekommer. Knytnävsslag, dödshot, strypgrepp och elever som agerar i affekt. Detta är några av beskrivningarna i anmälningarna som kommit in till Arbetsmiljöverket i år.

Skolvåld. Våldet som sker på skolorna runt om i landet ökar.

Skolvåld. Våldet som sker på skolorna runt om i landet ökar.

Foto: Steiner Anders

Luleå2017-12-02 13:20

I början av året ska en elev på en mellanstadieskola i Luleå ha hotat en hel klass med ett vasst tillhygge. En annan händelse som är anmäld till Arbetsmiljöverket

beskriver hur en elev ska ha skallat, sparkat och slagit sin lärare. Tillbuden som inkommit till arbetsmiljöverket är skrämmande läsning.

Skolan ska vara en trygg plats, men lärare och elever blir utsatta för våld i skolmiljön i dag. Bo Ericsson, ordförande för Lärarförbundet i Luleå känner till problematiken.

– Det är ett allvarligt problem som det måste bli ordning på. Skolan är en plats som alla passerar och det måste vara en vettig miljö. Luleå kommun har en nolltolerans mot sådant här våld, säger han.

Men det fysiska våldet i skolan fortsätter stiga. I år har anmälningarna till Arbetsmiljöverket ökat med 25 procent, i jämförelse med år 2016. Anledningen kan vara att fler fall anmäls nu.

– Det kan bli en vardagssituation av allt. Men det får inte bli en vardag av våld på skolorna. Därför är det jätteviktigt att facket får reda på om sådant här föregår så att åtgärder kan vidtas, säger Bo Ericsson.

Skolverkets undersökningar visar att många lärare och elever känt sig otrygga i skolan under de senaste åren. Den psykosociala hälsan har försämrats, de upplever att de utsätts för kränkande behandling i större utsträckning. 22 procent av grundskolelärarna har blivit utsatta för våld och hot i skolmiljön i dag.

Det är kommunen som ansvarar för arbetsmiljön i kommunala skolorna. Men det är skolans skyldighet att arbeta våldsförebyggande, de måste ingripa så fort någon elev utsätts.

Skolverkets undervisningsrådgivare Johan Gyberg berättar att det är viktigt att arbeta förebyggande för att förhindra att våld uppstår i skolmiljön.

– Vi vet att alla insatser som bidrar till trygghet och trivsel i skolan motverkar våld. Det finns många olika sätt att arbeta med detta på. Men det är viktigt att främja respekt för allas lika värde. Därför är det viktigt att inte normalisera kränkningar, våldet måste definieras. Om kränkningar tillåts så ökar risken för att annat våld uppstår, säger han.

Skolinspektionen har nyligen haft möten med en grupp rektorer i Luleå för att prata om elevhälsan bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!