Kungsfågeln i centrala Luleå är en av de gymnasieskolor som drabbas. Personalen i skolköket ville för dagen inte uttala sig om strejken.
De elever vi träffade visste inte så mycket om strejken.
– Det är dåligt att vi inte får äta på skolan. Men det blir väl att äta ute, säger Arvid Weinz.
– Jag vet inte riktigt varför de strejkar, säger Liam Lindmark
– Vi får väl äta på nån restaurang, men det kan vara dyrt, säger eleven Kevin Larsson.
Det är fackförbundet Kommunal som har varslats om strejk från och med torsdag morgon, om man inte kunnat teckna ett nytt avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKL). Totalt berörs omkring 5 000 anställda i hela Sverige, varav upp mot 180 i Norrbotten.
Vi har tidigare berättat om vilka arbetsplatser i Norrbotten som berörs av strejkvarslet.
I Luleå berörs ett 20-tal anställda hos Luleå kommun. Det är personal på skolköken Kungsfågeln, Staren och Örnen samt Luleå energi Arena.
2 200 gymnasielever och 220 grundskolelever i centrala Luleå drabbas när skolköken stängs.
– Vi kommer att erbjuda grundskoleleverna att äta på restaurangen i länsstyrelsen. Gymnasieeleverna får ett måltidsbidrag på 47 kronor per lunch, säger Thomas Hansson, verksamhetschef för resurscentrum vid Luleå kommun.
Inom hemtjänsten i Luleå blir det övertids- och anställningsstopp. Nina Lind är personalchef vid socialförvaltningen på Luleå kommun.
Vad gör ni då om personal inom hemtjänsten är sjukskrivna ?
– Vi har lagt upp en plan för att klara det.
Kan det bli så att ni prioriterar de med störst behov, och att de med mindre behov blir utan hemtjänst?
– Alla ska få sin hemtjänst, men sedan kan vi behöva prioritera om så att vissa brukare kan få mindre tid. Men ingen ska behöva bli utan mat, medicin och omsorg. Vårt ansvar kvarstår oavsett konflikt eller kris, säger Nina Lind.
Markus Bergström, ny ordförande i Kommunals sektion i Luleå och tidigare ordföranden Anneli Palmklint, framhåller att strejken handlar om mer än bara lönenivån.
– Vi vill ha ett nytt mer modernt och rättvist lönesystem och få de nya lönerna utbetalda i tid, säger Anneli Palmklint.
– Vi kräver också att lönesamtalen dokumenteras. Nu är det alltför många som inte får lönesamtal, säger Markus Bergström.
– Vi vill också regeln med 11-timmars dygnsvila följs. För att klara det behövs mer personal, säger Anneli Palmklint.