På torsdagen presenterade tjänstemännen vid skolförvaltningen, med skolchefen Karina Pettersson-Hedman i spetsen, det första underlaget till hur framtidens skolstruktur i Luleå kan komma att se ut.
Under våren och hösten har de arbetat med utredningen. Det handlar om en minst sagt rejäl översyn som berör barn, föräldrar och skolpersonal i hela Luleå.
Exempelvis vill man lägga ned tio f-6 skolor, bland annat byskolorna i Vitå, Svartöstaden och Klöverträsk. De vill man lägga ned redan till våren.
I Sunderbyn, i Gammelstad och på Bergnäset vill man också lägga ned skolor och skapa större skolenheter.
Samtidigt vill man också skapa större högstadieskolor. Tio högstadieskolor förslås bli åtta, eventuellt sju lite längre fram tiden om man slår samman skolområdena Centrum och Notviken och bygger en ny högstadieskola.
Redan 2016 eller 2017 föreslås exempelvis Kråkbergsskolans högstadieelever flyttas över till Stadsöskolan. Även Hertsöskolans högstadium vill man lägga ned och flytta över eleverna till Örnässkolan.
Karina Pettersson Hedman är noga med att påpeka att det inte handlar om att spara pengar.
– Vi har inga besparingskrav på oss. Däremot så ska vi använda de pengar vi har på ett klokt sätt. Det bästa är använda dem i undervisningen. Visst lämnar vi lokaler, men vi slipper investera i nya förskolor, utan kan återvända lokaler, påpekar hon.
Den röda tråden i hela förslaget är att satsa på större enheter, från förskolan till högstadiet.
– Luleå kommun är på väg att förändras. Vi går från en mindre stad till en större. Det ställer krav på att vi behöver göra någonting åt skolstrukturen vi har. Skolan i Luleå är byggd för ett mindre samhälle, säger Karina Pettersson Hedman.
Utredarnas förhoppning är också att det här ska göra att skolan bättre klarar av den väntade lärarbristen.
– Vi vet att det är få som utbildar sig till lärare och vi har stora pensionavgångar framöver, påpekar hon och lovar att inga lärare kommer att tappa sina jobb.
Även tankarna på större förskolor förklarar hon med svårigheterna med att rekrytera personal.
– Vi har samma personalproblem inom förskolan. Vi måste ha större enheter för att exempelvis klara tolv timmars öppethållande och inte vara så sårbara så fort någon är sjuk, säger Karina Pettersson-Hedman.
Så räkna med en het skolhöst, både bland föräldrar och inom politiken. Efter möten med föräldrar och elevråd ska ett slutgiltigt förslag presenteras för barn- och utbildningsnämnden i januari. Sedan blir det kommunfullmäktige som får fatta det slutgiltiga beslutet.