Skolchefen: Så slår sparpaketet

Indragna tjänster, stängda dagar på fritidshem, och minskad elevpeng. Här är skolchefen Maarit Enbuskes kommentar om sparpaketet, post för post.

NEDSKÄRNINGAR. Tf skolchef Maarit Enbuske ska spara 36,5 miljoner i skolans verksamhet nästa år.

NEDSKÄRNINGAR. Tf skolchef Maarit Enbuske ska spara 36,5 miljoner i skolans verksamhet nästa år.

Foto: Göran Ström

Luleå2017-09-08 11:51

– Vår målsättning i det här arbetet har varit att röra så lite som möjligt i verksamheten nära eleverna och det tycker jag vi lyckats med, säger Enbuske, som är tf skolchef under tiden som Luleå kommun rekryterar ny skolchef efter sparkade Karina Pettersson Hedman.

Vissa av sparförslagen ska upp till beslut i barn- och utbildningsnämnden, medan andra genomförs direkt av förvaltningen.

Läs mer: Här är skolans sparpaket

Totalt ska skolan och förskolan spara 36,5 miljoner 2018.

1) Två stängda dagar per läsår i fritidshemmen. Sparar: ca 1 miljon.

– Det har vi redan genomfört med framgång i förskolan. Det är viktigt att personalen får kompetensutveckling och vi har svårt att hitta vikarier. Vi ska meddela datum i god tid till föräldrarna och i första hand tittar vi på lovdagar. Det kommer alltid att finnas plats på ett närliggande fritids, säger Enbuske.

2) Samordna fritidshem och förskola i sommaröppen verksamhet. Sparar: 2,6 miljoner.

– Vi ser att vi sommartid kan samordna verksamheten. Det blir 3–5 områden och de som är aktuella är de där vi har förskola och fritids vid varandra. Även köken berörs. Det här är något vi borde gjort tidigare. Vi har haft väldigt små enheter. Jag ser det mer som ansvarsfullt användande av kommunens medel.

3) Minskad elevpeng i grundskolan. Sparar: 12 miljoner.

– Det som berörs är den planerade vikarietillsättningen, och det hänger ihop med de stängda dagarna på fritids och sommaröppna verksamheten. Korttidsbemanningen påverkas inte utan där kommer vi ta in vikarier med samma budget som tidigare. Vi ser också att digitaliseringen för årskurs 4–9 ger minskade kostnader i form av läromedel och kopiering, exempelvis.

4) Minskad barnpeng i förskolan. Sparar: 2 miljoner

– Det finns ett överskott i verksamheten. Barngruppernas storlek påverkas inte.

5) Utökat uppdrag för kulturskolan. Sparar: 1,2 miljoner.

– Miljöskolan organiseras under kulturskolan. På det sättet sparar vi två tjänster, som nu är vakanser.

6) Löneavdrag för pedagogiska måltider utreds. Möjlig besparing: 1,2 miljoner.

– Det gäller inte förskolan inte bara grundskolan och gymnasiesärskolan. Avdraget för personalen handlar om 15 kronor per person och måltid. Men vi har inte tittat på alla konsekvenser av det här ännu.

Bland de sparförslag som politiken inte behöver blandas in i finns minskning av utvecklingsmedel till kansliet och en inköpstjänst (vakant) på förvaltningen som dras in. Sedan tidigare har bland annat beslutats om förändrad köksstruktur, minskad pedagogisk omsorg i hemmet och att förskolan vid Boskataskolan ska stänga.

– Vi har vidare omförhandlat avtal om lokaler för Nordiskt flygteknikcentrum, avvecklat lokaler i hamnmagasinen och förlängt livscykeln på datorer från tre till fyra år. Två deltidstjänster på biblioteket och studievägledning har minskats med naturlig avgång, säger Maarit Enbuske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!