Skolchefen Maarit Enbuske anser att läget är problematiskt.
– Det är klart att det finns en oro. Men kortare perioder klarar man att upprätthålla en godkänd kvalité, säger Enbuske.
Vissa av besluten är nödlösningar som kommunen tvingats till akut.
* Hertsöskolan stängdes efter vårterminen, sedan en utredning visat på omfattande fuktskador. Eleverna är utspridda på sex enheter i olika delar av staden. Många har trånga klassrum, saknar gymnastiksal och specialsalar för slöjd, hemkunskap och NO-ämnen.
* Furuparksskolan eldhärjades i början av juni. Skadorna ledde till att mellanstadieeleverna tvingades flytta till Tallkronanskolan.
* Munkebergsskolan stängdes hastigt våren 2019 efter en utredning som visade på stora fuktproblem. Eleverna flyttades till Tunaskolan.
– Det absolut mest kritiska i kommunen är att lösa situationen för Hertsöeleverna. Där har vi en modullösning på gång och det behöver ske så snart som möjligt, säger Enbuske.
Andra beslut är tagna utifrån en planering som senare fallit, eller där missbedömningar gjorts.
* I Gammelstad stängdes Kyrkbyskolan i förtid. Planen i det kritiserade beslutet Framtidens skola var att stänga 2021, men skolan stängdes redan hösten 2019 på grund av sparkrav. Barn och personal flyttades till Öhemskolan och Mariebergsskolan, i visshet om att en ny låg- och mellanstadieskola i närtid skulle byggas på Stadsön.
Men det ärendet har gått i stå och är under utredning. Enligt facket har bland annat personalutrymmen blivit lidande på de mindre skolorna.
– Vi är trångbodda på de skolorna och dessutom är lokalerna i dåligt skick, säger Enbuske.
* Situationen på Tunaskolan är också ansträngd. Matsalen är underdimensionerad. Trots tillfälliga lösningar med utökad kapacitet tvingas elever äta lunch för tidigt, och miljön är orolig. Ett beslut om att bygga om kök och matsal är skjutet på framtiden.
Vidare saknas personalrum (modullösning på gång) och trycket är högt på slöjdsalar och gymnastikhall. Detta beror delvis på att Munkebergsskolans 140 elever flyttats hit. Men det är inte hela sanningen.
Enligt planen skulle Borgmästarskolans elever (ca 140) redan flyttat till Tuna, vilket hade skapat en motsvarande situation, men den flytten ställdes in.
– Då hade man nog tidigarelagt ombyggnaden av kök och matsal. Den hade kunnat vara på gång nu. Men det hade ändå blivit trångt. På något sätt har vi räknat fel på utrymmena, säger hon.
Är det inte så att flytten av Borgmästarskolans elever egentligen kom ur en tanke i Framtidens skola att Tunas högstadieelever skulle flyttas till centrum. Då hade ju lokalerna räckt till?
– Nej, något sådant beslut är aldrig taget. Men det har blivit en missbedömning. Det är olyckligt. Tunaskolan har varit en byggarbetsplats länge nu.
Ytterligare dilemma finns i Sörbyarna där vissa skolor saknar specialsalar, vilket innebär att eleverna under skoltid skjutsas mellan olika skolor.
Arbetet med Luleås skolstruktur är satt på paus efter folkomröstningen. Ett omtag med en förutsättningslös utredning pågår. Prio 1 gäller Notviken och Gammelstad. Därefter Bergnäset och centrum. De första besluten väntas till våren.
– Det är angeläget att utredningarna blir klara och att politiken kommer till beslut. Vi längtar efter de här besluten. Vet man hur det blir så skapar det ett lugn i verksamheten, säger Maarit Enbuske.