Skolbeslut skjuts upp

Boskataskolans framtid är fortfarande oviss.Tidigast i januari hoppas skolpolitikerna i Luleå ta beslut.Vid torsdagens sammanträde beslutades dock att Daggkåpans verksamhet i Råneå flyttas.Även ett förlikningsavtal på 235.000 kronor godkändes.

LULEÅ2007-10-26 09:03

Några beslut gällande skolorna på Björkskatan blev det inte vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde i torsdags. I stället förlängdes utredningstiden ytterligare.
– Jag hoppas att vi kan ta ett slutgiltigt beslut i januari eller februari, säger nämndsordförande Ingrid Norberg (s).
Alternativet som finns gällande Boskataskolans framtid är att skolan läggs ned eller att Brisens förskola integreras i skolan. Vid gårdagens sammanträde togs även beslut om att utreda huruvida Vintergatans förskola också kan integreras med Boskataskolan.
–  Vi beslutade också att påbörja en konsekvensanalys av samtliga alternativ, säger Ingrid Nordberg.
Daggkåpan flyttas
Vidare fick förvaltningen också i uppdrag att utreda om det är möjligt att flytta Bergviksskolans årskurs sju till nio till Östra skolan. I dagsläget utreds en flytt åt motsatt håll.
Även Daggkåpans verksamhet i Råneå fanns på dagordningen. Beslutet blev att de byter lokaler med Maskrosens förskoleavdelning som huserar i gamla biblioteket. Daggkåpan är en skolenhet för elever med högfungerade autism och Aspbergers syndrom och då verksamheten behöver lugn och ro garanteras den få finnas kvar i gamla biblioteket i fyra år.
Nej till fristående förskola
Alnour international school ansökningar om tillstånd och bidrag för ett enskilt fritidshem och en enskild förskola behandlades också på torsdagens sammanträde.
– Då Alnour redan har ett beslut om att få starta en grundskola får de även börja ett fritids. Men vi sade nej till en förskola på samma grunder som tidigare, säger Ingrid Norberg.
Tidigare har nämnden avslagit ansökningar med hänvisning till att de inte är skyldiga att lämna bidrag om verksamheten innebär negativa följder för kommunens verksamhet.
Medger fel
En överenskommelse om förlikning gjordes också. Kommunen ska därmed betala 235.000 kronor till en ekonomisk förening. Detta efter ett avtalsbrott. Beloppet som den ekonomiska föreningen stämde kommunen på låg mellan 500.000–600.000 kronor.
– Vi har väl gjort lite fel. Det blev lite missförstånd med uppsägningstider, klausuler och andra saker. Vi trodde att de inom den ekonomiska föreningen var överens om att lägga ned den, säger Ingrid Norberg.
I dagarna har barn- och utbildningsnämnden i Piteå beviljat den ekonomiska föreningen tillstånd att starta en privat förskola i Öjebyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om