Skolbageriet där ingenting är omöjligt

Trenden att baka och laga mat håller i sig. Något som även märks på restaurang- och livsmedelsprogrammet då allt fler söker till utbildningen.

Framtiden väntar. Niklas Lundholm vill bli konditor när han är färdig med utbildningen.

Framtiden väntar. Niklas Lundholm vill bli konditor när han är färdig med utbildningen.

Foto: Per Lundström

LULEÅ2015-10-06 13:00

När Kuriren anländer är det full fart inne i skolbageriet i gymnasiebyn. Eleverna som går tredje året på programmets inriktning mot bageri och konditori har lektion.

– Vi får i princip baka vad vi vill, berättar Niklas Lindholm medan han dekorerar läckra moussebakelser i olika smaker.

Anledningen till att han sökte utbildningen var för att han alltid gillat kreativa ämnen i skolan.

– Det var de enda jag gillade. Jag vill bli konditor, jag gillar småpillret då man dekorerar. Det är lite tålamodsprövande, medger han.

Niklas Lindholm har redan hunnit prova på yrket på "riktigt" då han i somras jobbade på ett bageri i Luleå med tillhörande kafé.

– Det var väldigt bra, jag fick baka allt. Jag jobbade även natt och fick ta mycket ansvar, det var roligt.

En bit bort är klasskompisen Christoffer Lindkvist sysselsatt med att baka bröd. Om än det inte är hans favoritsysselsättning så går det av bara farten.

– Bröd är inget speciellt, man gör degen och sedan bakar man ut den. Jag gillar mer att dekorera och göra fint, särskilt tårtor. Det får inte vara för mycket dekorationer utan det ska se fint ut, förklarar han.

Intresset för att baka väcktes för länge sedan, när han gick på högstadiet hände det ofta att han bakade något efter skolan.

– Jag tror jag fått det från min mamma, hon bakar mycket hemma.

Trots att de bakas mycket i skolan är det inte ovanligt att han även bakar hemma, men då blir det mest enkla bakverk så som sockerkaka och chokladbollar.

– Då orkar jag inte göra något avancerat.

Att det är trendigt att baka och laga mat märks i allra högst grad på alla de olika teveprogram som finns. Christoffer Lindqvist har några favoriter som han gillar att titta på.

– Jag letar inspiration, alla bagare och konditorer har sin egen design, det är kul att se hur de gör då alla har olika tekniker.

Bagerielevernas kreationer är också populära, särskilt bland Luleåborna. Läraren Åsa Andersson berättar att de är väldigt många privatpersoner som ringer och vill beställa tårtor och fikabröd.

– Vi har fått bromsa beställningarna litegrann då det stör undervisningen. Samtidigt är det jätteroligt att det är så populärt.

Att det är trendigt att baka och laga mat märks även på gymnasievalet. I år är inte bara antalet antagna elever fler utan även fler elver hade programmet som sitt förstahandsval.

Apple cheesecake

 Bagerieleverna bjuder Kurirens läsare på sitt bästa recept. Varsågoda!

12 bitar

Pajbotten:

110 gram rumstempererat smör

0,5 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

Topping

0,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

60 gram rumstempererat smör

2 gram kardemumma

Cheesecakefyllning

1 msk strösocker

0,5 tsk kanel

1 nypa riven muskot

2 stora svenska äpplen

600 gram färskost (cream cheese)

2 dl stösocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk vetemjöl

0,5 dl vipsgrädde

3 ägg

Pajbotten: Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg. Använd alternativt en matberedare. Fördela smuldegen jämnt i en springform, 22 cm i diameter. Platta till ytan och se till att degen täcker bottnen. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Låt svalna.

Topping: Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.

Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 160 grader. Blanda 1 matsked socker, kanel och muskot i en bunke. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äppelbitarna i bunken och blanda ordentligt. Vispa färskost, 2 dl socker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandnig. Vispa ner grädden. Vänd ner ett ägg i taget med en slickepott. Smörj formen lite lätt med smör på kanten och häll i fyllningen. Strö äppelbitarna ovanpå och fördela smuldegen jämnt på toppen. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills smultoppingen fått lite färg. Stäng av ugnen, öppna luckan lite lätt och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna helt.

Låt cheesecaken står i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten så att den stelnar ordentligt.

Bageriskolan

Antagna elever per år

2013 antogs 44 elever

2014: 28

2015: 39

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om