När Kuriren anländer är det full fart inne i skolbageriet i gymnasiebyn. Eleverna som går tredje året på programmets inriktning mot bageri och konditori har lektion.
– Vi får i princip baka vad vi vill, berättar Niklas Lindholm medan han dekorerar läckra moussebakelser i olika smaker.
Anledningen till att han sökte utbildningen var för att han alltid gillat kreativa ämnen i skolan.
– Det var de enda jag gillade. Jag vill bli konditor, jag gillar småpillret då man dekorerar. Det är lite tålamodsprövande, medger han.
Niklas Lindholm har redan hunnit prova på yrket på "riktigt" då han i somras jobbade på ett bageri i Luleå med tillhörande kafé.
– Det var väldigt bra, jag fick baka allt. Jag jobbade även natt och fick ta mycket ansvar, det var roligt.
En bit bort är klasskompisen Christoffer Lindkvist sysselsatt med att baka bröd. Om än det inte är hans favoritsysselsättning så går det av bara farten.
– Bröd är inget speciellt, man gör degen och sedan bakar man ut den. Jag gillar mer att dekorera och göra fint, särskilt tårtor. Det får inte vara för mycket dekorationer utan det ska se fint ut, förklarar han.
Intresset för att baka väcktes för länge sedan, när han gick på högstadiet hände det ofta att han bakade något efter skolan.
– Jag tror jag fått det från min mamma, hon bakar mycket hemma.
Trots att de bakas mycket i skolan är det inte ovanligt att han även bakar hemma, men då blir det mest enkla bakverk så som sockerkaka och chokladbollar.
– Då orkar jag inte göra något avancerat.
Att det är trendigt att baka och laga mat märks i allra högst grad på alla de olika teveprogram som finns. Christoffer Lindqvist har några favoriter som han gillar att titta på.
– Jag letar inspiration, alla bagare och konditorer har sin egen design, det är kul att se hur de gör då alla har olika tekniker.
Bagerielevernas kreationer är också populära, särskilt bland Luleåborna. Läraren Åsa Andersson berättar att de är väldigt många privatpersoner som ringer och vill beställa tårtor och fikabröd.
– Vi har fått bromsa beställningarna litegrann då det stör undervisningen. Samtidigt är det jätteroligt att det är så populärt.
Att det är trendigt att baka och laga mat märks även på gymnasievalet. I år är inte bara antalet antagna elever fler utan även fler elver hade programmet som sitt förstahandsval.