Barn- och utbildningsförvaltningen har lagt fram två ärenden för beslut som rör skolelevernas busskort. Det ena ärendet gäller gymnasieelevernas fria bussresor till skolan. Förvaltningen föreslår att beslutet som fattades 2006 ska upphävas, eftersom avståndsgränserna inte är korrekta.
Enligt lag har gymnasieelever rätt till betalda resor till och från skolan, om färdvägen är minst sex kilometer. 2006 fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om i vilka bostadsområden och på vilka gatuadresser där gymnasieeleverna har rätt till fria busskort.
Nu har förvaltningen skärskådat beslutet och jämfört vad utfallet skulle bli om man använder det skolskjutssystem som används i dag. Systemet räknar exakt ut hur lång väg det är mellan hemmet och skolan och tar med gång- och cykelvägar i beräkningen.
I dagsläget är det 108 gymnasieelever som får busskort utan att ha rätt till det, eftersom de har kortare väg än sex kilometer till skolan. En elev som bor på Björkskatan kan ha 5,2 kilometer till gymnasieskolan och får busskort, enligt beslutet från 2006 medan en elev på Hertsön kan ha 5,9 kilometer skolväg och får inte busskort. Inte rättvist konstaterar förvaltningen som föreslår att beslutet från 2006 ska upphävas av nämnden.
Det andra ärendet gäller obligatorisk ansökan om skolskjuts från och med hösten 2022. Förvaltningen vill köpa in ett system för att automatiskt bedöma ansökningarna. Alla som uppfyller avståndskraven kommer att få skolskjuts.