Skolan vill dubbla antalet elever

Entreprenörsgymnasiet vill växa. Om allt går enligt planerna ska elevantalet nästan fördubblas de närmaste åren. Från dagens cirka 100 elever till närmare 180 år 2019.

VILL HA FLER ELEVER. Entreprenörsgymnasiet är inrymt bland annat i Norrbottensteaterns hus i Norra hamnen i Luleå. Nu vill skolan starta ett samhällsvetenskapsprogram med intriktning på juridik.

VILL HA FLER ELEVER. Entreprenörsgymnasiet är inrymt bland annat i Norrbottensteaterns hus i Norra hamnen i Luleå. Nu vill skolan starta ett samhällsvetenskapsprogram med intriktning på juridik.

Foto:

Luleå2013-03-23 06:00

Norrlands entreprenörsgymnasium har sina lokaler i samma hus som Norrbottensteatern. De använder sig även av Lillan och lokaler ute vid Luleå science park i sin undervisning.

Skolan startades 2006 som en del av den kommunala skolan. Ett år senare togs skolan över av representanter för det lokala näringslivet.

Europakunskap
I dag är skolans inriktning ekonomiprogrammet med fördjupning i entreprenörskap och fördjupning i Europakunskap.

Nu har skolan skickat in en ansökan till Skolverket med en begäran om att tidigast hösten 2014 även få starta ett samhällsvetenskapsprogram med inriktning på juridik och beteendevetenskap. De nya utbildningarna ska i likhet med skolans andra utbildningar också ha en tydlig EU-profil.

- Vi vill jobba med regional och lokal utveckling och samverka med näringslivet i Luleå och vara drivande för att få fram fler entreprenörer, säger Majvor Müller, verksamhetsansvarig vid Norrlands entreprenörsgymnasium.

Hon påpekar att entreprenörskap inte bara handlar om att äga och driva företag.

- Det finns många olika områden för den som vill arbeta med att ta ett samhällsansvar och utveckla samhället. En samhällsentreprenör verkar inom miljö-, sociala och kulturella områden, påpekar hon.

Sikte mot Europa
De nationella programmen man nu vill starta ska även ha siktet mot Europa. Det handlar om språkstudier och praktik i andra länder.

Skolans förhoppning är att kunna växa i de nuvarande lokalerna. Huset ägs dock av kommunen och de finns även andra som är intresserade av de aktuella lokalerna.

- Men det kommer att lösa sig. Galären har redan gett oss option på en annan lokal, säger Majvor Müller.

Om de aktuella utbildningarna blir verklighet kommer det också att krävas mer personal vid skolan. Enligt ansökan till Skolverket handlar det om nio tjänster, varav sju är lärartjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om