På Ormbergsskolan finns i dagsläget 277 elever från förskoleklass upp till årskurs sex. Rektorn, Birgitta Tornberg säger att skolans personal funderat och diskuterat en hel del kring läxor och dess värde.
– Läxor har betydelse, om än inte stort. Störst betydelsen har det som händer i klassrummet, därför är det så viktigt att koppla ihop det med läxan, konstaterar hon och hänvisar till forskaren John Hattie som gjort världens största studie om vad som påverkar elevers studieresultat.
Samma som i Norge
För några år sedan fanns en allmän läxverkstad på skolan där eleverna kunde få hjälp med sina läxor, men den lades ned.
– Det visade sig att de elever som var mest motiverade nyttjade den. Vi fick även samma erfarenhet som de fått i Norge då de införde allmän läxhjälp, glappet mellan elevernas kunskaper ökade, säger Birgitta Tornberg.
För de elever som av någon anledning inte kan få läxhjälp hemma anordnar skolan läxhjälp på individnivå, detta efter en överenskommelse med hemmet.
– Men en övervägande del av våra elever får stöttning hemma, säger en av skolans lärare, Tuija Nevanperä.
Numera finns en gemensam läxpolicy för hela skolan. Den handlar bland annat om att läxan måste knyta an till en lektion och bestå av repetition.
– Många föräldrar tycker det är positivt med läxor då de får en insyn i skolarbetet. Eleverna lär sig organisera och ta ansvar, de tränar även studieteknik, säger Birgitta Tornberg.
Olika nivåer
Skolans läxor ska också vara sådana att eleverna klarar av dem själva, föräldrarna ska inte behövas.
– Då barnen är på olika nivåer har vi en del i läxan som är svårare och en del som är enklare. Den svårare delen som är en utmaning är frivillig, förklarar Tuija Nevanperä.
Till varje läxa finns också målet nedskrivet på samma papper, syftet är att föräldrarna ska förstå vad skolan jobbar med. Hur det har gått med varje enskild läxa utvärderas också, de yngres av föräldrarna medan de äldre gör det själv.
– Föräldrarna blir även medvetna om vad barnet behöver öva på, säger en annan av lärarna, Maria Mandahl.