Mariebergsskolan i Gammelstad har varit trångbodd i flera år och situationen har förvärrats det senaste läsåret då antalet elever har ökat.
– Vi är trångbodda. Vi blev lovade en modul som skulle komma under det här året, men den blev ytterligare försenad, säger läraren Christine Lindqvist som är arbetsplatsombud för Sveriges Lärare.
– Vi har för lite klassrum helt enkelt. Vi har fått samnyttja alla lokaler med fritids, därför att vi har fått göra klassrum av alla rum som har funnits. Vi har en liten matsal, så en del klasser får äta i klassrummen, beskriver Christine Lindqvist arbetssituationen.
Lärarna på Mariebergsskolan har inga arbetsrum och bristen på grupprum går ut över eleverna och undervisningen.
– Det blir jobbigt både för elever och oss i personalen att inte kunna dela upp klassen och jobba i mindre grupper. Vi har klasser med 24 och 26 elever, man behöver kunna dela upp dem och jobba i grupp när det är så pass små barn.
Under vårterminen har städrutinerna lagts om, vilket har inneburit att personalen kommit under lunchtid för att städa klassrummen där barnen sitter och äter.
– Städningen har legat mitt på dagen när det är som intensivast, säger Christine Lindqvist.
Personalen har fått höra att modulen skulle vara på plats innan jul. Sedan kom ett nytt bud, sommaren 2023. Det senaste beskedet som personalen fick var att modulen ska vara på plats till höstlovet i november. Då fick personalen nog och kontaktade grundskolechefen, områdeschefen, BUN:s ordförande och facket.
– Vi kan inte riskera att personalen slutar, det var på den nivån. De orkar inte. Då kom lösningen att man flyttar en årskurs till Stadsöskolan, säger Ulrika Sellin Levander, förhandlingsombud och tillträdande ordförande för Sveriges Lärare Luleå.
I torsdags, dagen före skolavslutningen informerades elever och deras vårdnadshavare att de två klasserna i årskurs tre kommer att flyttas till Stadsöskolan vid höstterminens början. Det ska gälla till dess att modulen är på plats.
– Det är inte lyckat men vi har för trångt på Mariebergsskolan. Det går inte att ha kvar alla elever på skolan, då blev det årskurs 3 som är de äldsta eleverna. Det är ingen som är jättenöjd över det, det blir bökigt att flytta ett arbetslag, säger Christine Lindqvist.
– Det kändes viktigt att barnen ska veta innan de går på lov var de ska vara till hösten, säger Ulrika Sellin Levander.
Är inte det väldigt sent, med besked dagen före skolavslutningen?
– Jo, det har dröjt in i det sista. När vi väl blandade oss i det gick det ganska fort, säger Ulrika Sellin Levander.
Grundskolechefen Louice Stridsman skriver att eleverna måste flytta därför att upphandlingen av en tillfällig modulbyggnad blivit försenad. De två klasserna i årskurs 3 kommer att ha uppehållsrum och två klassrum intill aulan i Stadsöskolan, lite avsides från högstadiet.
På stadsbyggnadsförvaltningen kan man inte ge besked om när modulen kan vara på plats.
– Jag har ingen tidplan idag, eftersom vi har anbudsutvärdering nästa vecka. Det beror på hur lång leveranstid som leverantören har, säger Anna-Maria Killmey som hänvisar till inköpsavdelningen.
Tanken var att modulen skulle varit på plats till skolstarten 2023. Skolpersonalen måste ha missuppfattat att den skulle komma på plats innan dess menar hon.
– Det är nog en missuppfattning. Vi fick beställningen av BUF före årskiftet, säger Anna-Maria Killmey.