"Skogsägarna sitter på guldägg"

De ryska exporttullarna på skogsråvara ska inte enbart ses som ett hot. De gynnar länets skogsägare. - Det är länge sedan som skogsägarnas ställning varit så här stark, säger Christer Wallin, Skogssällskapet.

LULEÅ2008-04-10 06:00
Från länets sågverk har man varnat för konsekvenserna av att Ryssland lägger på allt mer tull på exporterad träråvara. Eftersom Norrbotten är starkt beroende av importen anses exporttullarna hota sysselsättning på flera sågverk.Christer Wallin på Skogssällskapet som sedan 2006 finns i länet med sin verksamhet inom skogsskötsel och handel med skogsråvara, säger att visst hårdnar konkurrensen om råvaran. Energisektorn och avsättningarna till naturvårdsändamål spär på virkesbristen.Men Christer Wallin sticker också ut hakan och menar att industrin vant sig att få köpa billig råvara. Nu får man dock vänja sig vid de dyrare priserna.- Man tycker ju att de borde ha råd. Priserna i Finland är högre och de har ju råd. Det är tråkigt att nu när skogsägarna äntligen skulle kunna få rejält betalt för sin skog, då hotar industrin med produktionsneddragningar, säger Christer Wallin.Han konstaterar att det är väldigt länge sedan som skogsägarna haft den ställning i skogsaffärerna som de har i dag.- De sitter på guldägg och det är roligt. De måste också ta betalt för sin skog. Och sälja till den som betalar bäst, menar Christer Wallin, som menar att det finns intresse från Finland att köpa av den svenska skogen, vilket de svenska skogsägarna upptäckt.Enligt honom vore det viktigt att staten skulle släppa sina intressen från sågindustrin i länet. - Som det är nu sitter de på dubbla stolar vilket hållit nere priserna på råvara. Sveaskog kan med att enbart inrikta sig på sitt skogsinnehav medverka till att pressa priserna uppåt, säger Christer Wallin.Finns det då inte risk för att sågar får slå igen och folk blir arbetslösa om lönsamheten sviker eller råvara fattas?- Självklart måste det finnas en balans och det är ju flera bitar som påverkar. Men i dag har vi Europas kanske lägsta virkespriser och har industrin bara investerat i rätt tid då borde de ha förmåga att betala. Däremot verkar det vara sämre med viljan, säger Christer Wallin.
Skogssällskapet bildades 1912. Man sköter och förvaltar skogsmark i Sverige och även i Lettland sen några år tillbaka. 200 anställda och anlitade skogsentreprenörer. I länet finns Skogssällskapets Förvaltning AB i Kalix, Boden, Övertorneå och Pajala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om