Skogen i eget rum

15 år är en kort period i en växande skogs historia. Men samma tid i en stående skogsutställning kräver ­föryngring på skogsspråk.
I fredags invigdes en ny gren i verksamheten på Teknikens hus - ett rum för skog har nu öppnat sin dörr.

LULEÅ2006-12-16 06:00
Teknikens hus har i alla år haft en stående utställning om skogsbruket och hur det är/var uppbyggt då för 15 år sedan.
Men utvecklingen har gått framåt och det hela behövde moderniseras. Skogsstyrelsen, som är samarbetspartner till Teknikens hus, tog ett initiativ till en förnyelse.

Inte bara produktion
- Skogen är inte bara produktion, den står för andra värden och användningsområden också, förklarade Eje Andersson, regionchef på Skogsstyrelsen samt Carina Olofsson Boström distriktschef i samma organisation.
De förklarade att de sociala aspekterna, möjlighetera att få vistas i skog och mark, plocka bär och annat rent hälsovårdande också är viktigt.
Fast skogen som utkomstkälla är en oerhört stor aktör i Sverige. Runt 100 miljarder i nettoexport innebär det som kommer därur.

Rum med upplevelse
Så sagt och gjort. Med 400.000 friska kronor från Skogsstyrelsen samt lika många från EU:s regionala fond kunde Teknikens Hus duktiga personal sätta igång och skapa ett skogsrum fyllt med upplevelser.
Drygt tre månader har man arbetat med rummet, berättar utställningschef Staffan Rådelius.

Gissa bajset
I rummet som ligger på nedre plan, bakom kretsloppshuset, kunde inbjudna premiärelever från Mandaskolan samt Bergvikens Montessori, som för övrigt nyss fått den gröna miljöflaggan, kolla in hur det är att lyssna till en skogskälla. Hur det är att ligga i en mjuk skogsbacke och titta på skogen samt lyssna till ljuden från fåglar och annat. Och att klura ut vilken päls och bajslort som hör till vilket djur kan man göra på den stora snurran i rummets mitt. En läcker "leksak" för såväl stora som små. Ett riktigt upptäckarrum är det som nu kan locka ännu flera besökare.

Bjöds på underhållning
Och för att riktigt fira det nya rummet hade Teknikens hus också ordnat underhållning dagen till ära.
Författaren och konstnär Hans Andersson berättade och musiker Mikael Segerström spelade och kören Rafset sjöng en skoglig sång av Fröding och framförde bland annat en afrikansk stöveldans vilket inte minst barnen såg ut att uppskatta.
Och när invigningsstocken var itusågad så var nyfikenheten stor och barnen fick springa in i "skogen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om