Offret på Floras kulle i rätten igen: "Jag är besviken"

Han sköts på öppen gata av grovt kriminella och tvingades därefter vittna när det var dags i rätten. Nu berättar offret från skjutningen på Floras kulle om mardrömmen som aldrig tycks ta slut. "Jag är väldigt obekväm av situationen."

Pistolen som offret sköts med.

Pistolen som offret sköts med.

Foto: Polisen

Luleå2022-08-12 17:15

En isande kall vind, full av vassa snöflingor, piskar ansiktet på de som vågar sig ut den här oktobernatten. Det är den 22 oktober 2021 och två smällar från en pistol i centrala Luleå innebär en massiv polisinsats, men också en mardröm som fortfarande pågår för offret som haltande tar sig från platsen.

Den beskrivningen av situationen ger han några minuter innan det är dags igen i Luleå tingsrätt efter att målet återförvisats av hovrätten.

– Jag vill inte vara här. Att dom ska göra om rättegången är obegripligt. De blev dömda – och nu är vi här igen, säger han.

Han vill gå vidare. Han vill lämna skjutningen bakom sig. Fortsätta med sitt vanliga liv, med arbete och vänner.

– Lägg ner hela åtalet. Jag vill inte vara med längre. Det spelar ingen roll vad man gör, så förlorar man ändå, säger han och fortsätter:

– Jag är besviken på rättsväsendet. 

På frågan om han kan leva ett normalt liv i dag och om han känner sig trygg hemma i Luleå, säger han:

– Trygg och trygg. Tänk dig själv, bli skjuten två gånger på öppen gata? Man vågar knappt tänka på vad som skulle hända om dom skulle bli frikända. Nej, jag vill bara att det här ska vara över.

När målet tas upp igen i Luleå tingsrätt, den här gången den förre lagmannen Jan Erik Oja som ordförande, anför chefsåklagare Anna Bergström bland annat på en underrättelserapport från polisen. 

I rapporten pekar polisen på skyttens historik, med "systematisk brottslighet" och samröre med grovt kriminella personer. 

"Dessa personers brottslighet har uppvisat kopplingar till eller har bäring mot flertalet kriminella gängsammanslutningar", skriver polisen i underrättelserapporten och anför exempelvis grupperingen Bandidos MC.

Kopplingen till grovt kriminella är en anledning till att det manliga offret vill hålla en del uppgifter och åsikter om målet för sig själv, förklarar han. Av säkerhetsskäl.

– Jag kan inte "gola", då blir jag mördad. Det här blir vad det blir, men jag tycker bara det är jobbigt att göra det en gång till, säger han några minuter innan förhöret med honom inleds.

Rättegången fortsätter den 22 augusti med ett nytt förhör med en forensisk expert som åberopats av Carolina Nilsson, advokat som försvarar en av de misstänkta männen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!